Sunt numeroase exemple care arată că numerele sunt încărcate de simboluri, uneori pozitive, alteori negative. Spre exemplu, șeptarii sunt norocoși, sau numărul 12 este pozitiv, aducător de bunăstare. Opusul lor este 13, care în percepția occidentală poate atrage după sine dezastre. De unde vin aceste superstiții și cum infleunțează ele jocurile de casino online?
13 luni în an?
Din punct de vedere matematic, 13 este număr prim, deci nu se divide în alți doi factori egali. Iar faptul că vine după 12 nu ajută din punctul de vedere al celor superstițioși. 12 este un număr cu multe semnificații: 12 luni ale anului, 12 ore de lumină și 12 de întuneric într-o zi. Pare foarte simplu, dar lucrurile stau puțin diferit. Superstițiile s-au dezvoltat și după ce a fost sesizată inegalitatea calendarelor solare și lunare. Într-un an solar sunt 12 luni pline și o lună mai mică, deci o imperfecțiune, pe care călugării o calculau cu greu atunci când trebuiau să stabilească sărbătorile religioase. Din această cauză, ei au considerat această perioadă ca fiind dificilă, chiar nefastă.
13: numărul trădării
Una dintre cele mai cunoscute legături între cifra 13 și nenoroc sau dezastru o reprezintă „Cina cea de taină”. Potrivit textului biblic, la ultima masă a lui Iisus au luat parte 13 persoane. Iuda, apostolul care l-a trădat pe Iisus a fost ultimul ajuns, deci cel de-al 13-lea. Din această cauză se consideră ghinion să ai 13 persoane la masă. Cei superstițioși care s-au găsit în această situație au preferat uneori să așeze încă un tacâm pe masă, sau să așeze chiar și o jucărie alături de invitați pentru a evita nenorocul.
Alte evenimente care au întărit credința în ghinionistul număr 13
De-a lungul timpului mai multe evenimente cu impact negativ au avut loc în zile de 13. Astfel, în data de 13 octombrie 1307, regele Filip al IV-lea al Franței a ordonat arestarea cavalerilor templieri. Majoritatea călugărilor au fost torturați și uciși, iar în memoria colectivă masacrul a fost legat de această dată, care a devenit fatidică. Evenimentul a avut loc într-o zi de vineri și este posibil ca de aici să pornească și superstiția că vineri 13 este aducătoare de dezastre.
Tot în epoca medievală, când s-au dezvoltat și practicile divinatorii, ghinionul a fost legat încă o dată de numărul 13 prin cărțile de tarot. În secvența de piese prevestitoare, a 13-a carte este o reprezentare a Morții. Unii istorici sunt de părere că frica pentru acest număr își are originile în această legătură dintre ideea abstractă a morții și nefericire sau ghinion, mai ales că ilustrațiile erau foarte grăitoare.
În epoca modernă, misiunea Apollo 13 este considerată ghinionistă. Naveta spațială care trebuia să ajungă pe Lună a fost lansată în 11 aprilie 1970, dar după 2 zile, adică în 13 aprilie, unul dintre tancurile de oxigen a cedat. Misiunea cosmonauților a fost revocată. Aceștia au revenit cu bine pe Pământ în data de 17 aprilie. Au fost realizate mai multe filme care abordează subiectul misiunii Apollo 13, care este considerată „un eșec de succes”.
O fobie certificată
Un alt element care a contribuit la creșterea în popularitate a superstiției legate de numărul 13 este declararea fricii față de aceast număr drept fobie. În anul 1911 în psihologie a fost introdus termenul triskaidekafobie, care desemnează personale ce suferă de o teamă irațională legată de lucrurile care poartă etichete cu numărul 13. După apariția acestui termen, mulți comercianți, dar și dezvoltatori imobiliari și hotelieri au scos acest număr din sistemul lor de numerotare. Și astăzi sunt în lume clădiri foarte înalte care însă nu au cel de-al 13-lea etaj sau hoteluri care nu au camera 13.
Nu face excepție nici gamblingul, o industrie care se bazează foarte mult pe noroc și superstiții. Din această cauză, în lume sunt cazinouri care nu au masa cu numărul 13, sau care au exclus acest număr de la ruletă.
Teama legată de acest număr a fost și speculată, mai ales în cinematografie. Mai multe filme de groază au recurs la numărul 13 și chiar la temuta vineri 13. Pasionații pot vedea câteva sute de filme și chiar serii de televiziune care se bazează pe aceste superstiții.
Numărul 13 cu noroc
Un adevăr știut de toți este acela că fiecare monedă are două fețe. O parte dintre superstițioși cred exact contrariu. Aceștia sunt de părere că 13 este un număr norocos și la fel ca și cei care se tem au argumente care să-i susțină în ceea ce cred.
Legat de jocul de cărți, 13 poate fi considerat și norocos, deoarece într-un pachet de 52 de cărți sunt 13 de romb, 13 de inimă roșie, 13 de inimă neagră și 13 de pică. La unele jocuri, în funcție de cărțile pe care le ai în mână și cartea care e pe masă poți determina rezultatul jocului.
13 este considerat un număr norocos și pentru cei care urmează Colgate University din Hamilton, New York. Instituția are 13 membrii fondatori, iar adresa este la numărul 13.
Din punct de vedere al vârstei, 13 este un prag important atât din punct de vedere religios, cât și legal. De exemplu în religia iudaică, 13 este vârsta la care un băiat devine matur. În anumite țări cum ar fi Argentina, Japonia sau Mexic, 13 este vârsta minimă pentru a-ți da acordul legal. De asemenea, pe numeroase platforme media, 13 este vârsta minimă pentru a crea un cont personal.
Putem concluziona că pentru numărul 13, la fel ca pentru orice alt număr, se pot găsi semnificații variate. În funcție de experiențele personale, fiecare poate lua sau nu în considerare superstițiile.
Pentru tine 13 este norocos sau ghinionist?