leipzig

Toate calculele și probabilitățile din Bundesliga s-au spulberat. Pentru prima dată în ultimii ani, Bayern Munchen se pare că are o contracanditată, că statutul campionatului german s-a cutremurat. Din multiple motive, Bayern nu avea concurență în ultimele sezoane. De fapt cursa solitară era atât de clară, încât managerii care s-au perindat la cârma formației nici nu mai aveau parte de recunoaștere pentru succesul avut. Numai că actualul sezon amenință să răstoarne situația, cu RB Leipzig aflată în luptă cot la cot cu Bayern pentru primul loc în clasament.

Cine este revelația?

În 2009, Red Bull a cumpărat echipa SSV Markranstadt din liga a 5-a și a dizolvat complet identitatea clubului, renunțând la toate elementele reprezentative și la palmares. Dietrich Mateschitz, fondatorul companiei de băuturi energizante, a reușit în sfârșit să își adauge în imperiul său fotbalistic și un club german, alături de Red Bull Salzburg (Austria) și New York Red Bulls (SUA).

Spre deosebire de acelea, Leipzig nu a avut voie să își treacă numele sponsorului în numele oficial al clubului, însemnând că „RB” nu vine de la „Red Bull” în hârtii, ci de la RasenBallsport.

Găsirea unui nume a fost prima mutare a conducerii prin care a reușit să îndoaie, dar nu să încalce, numeroasele reguli nemțești care favorizează clubul Bayern Munchen. Cluburile germane trebuie să funcționeze pe un principiu democratic al majorității simple de 50+1, ceea ce înseamnă că membrii și fanii au șansa să aleagă conducerea. Pentru a evita legea și a păstra un finanțator, Red Bull a stabilit o taxă de membru de 800€, mai bine de zece ori mai mare decât la Bayern Munchen. Consecința? RB Leipzig are doar 17 membri cu putere de vot.

Ce impact are Leipzig asupra clubului Bayern Munchen?

Codul de fairplay financiar avut de UEFA și regulile Bundesliga au garantat că în Germania nu vor exista cazuri cu impact masiv imediat, precum Chelsea sau Manchester City în Anglia. Totuși, ce a făcut Leipzig a fost exact ce trebuia pentru a menține competitivitatea în Bundesliga.

Bayern este unul din cluburile care s-au descurcat de minune sub codul fairplay-ului financiar și s-a hrănit mai ales cu banii din Liga Campionilor. Creșterea organică și proprietatea fanilor este calea iubită în Germania. Asta înseamnă că uneori principiile clubului din Leipzig sunt detestabile, dar Bayern nu a lăsat altă cale la dispoziție. Ce viitor are fotbalul nemțesc dacă de fiecare dată când apare câte un tânăr cât de cât valoros, Bayern îl transferă?

De ani de zile, Bayern și-a erodat adversarii cumpărând cele mai mari talente, cazul cel mai recent fiind al lui Mats Hummels adus de la Dortmund. În urmă cu doi ani, Mario Gotze și Robert Lewandowski au ajuns la Munchen de la același rival tradițional, iar efectele se văd fără discuție. Borussia este acum pe locul 6, la mare distanță de prima poziție, dar a fost chiar mai rău, într-o perioadă în care s-a aflat pe locul 17 din 18 posibile.

Recent, la o adunare generală a investitorilor Karl-Heinz Rummenigge afirma că „restul cluburilor sunt speriate”. Dar măcar o dată, poate că este timpul ca Bayern să se sperie. Supremația sa este pusă la îndoială și, din motive evidente, bavarezilor nu le convine asta.

Pep Guardiola a plecat de la Bayern fiind contestat după ce a ratat titlul Champions League cu echipa sa. Dar a cui a fost vina? Într-o ligă internă atât de previzibilă, un titlu european este singurul trofeu pentru care merită să lupți. Leipzig a tulburat apele în Germania și, dacă va ieși un proiect sustenabil, va aduce un mare serviciu fotbalului nemțesc, dar și european.

Ce ar putea face Red Bull în Anglia?

Spre deosebire de Germania, fotbalul britanic este obișnuit cu impactul banilor noilor investitori, dar mulți fani ar prefera să se lipsească de aportul financiar dacă ar dăuna istoriei și palmaresului. Nottingham Forest și Leeds sunt două din cele mai vechi cluburi britanice. Coincidență, ambele sunt în afara primei divizii și despre ambele s-a vorbit că ar putea fi preluate de Red Bull.


Pentru a deține un club de fotbal în Anglia, proprietarul trebuie să treacă un test al unei comisii care reprezintă interesele directorilor și proprietarilor campionatului. Rezultatele testului sunt însă cel mult orientative, dacă nu chiar inutile, dacă ne luăm după condamnarea lui Carson Yeung în 2014 pentru spălare de bani sau patronajul dubios al lui Massimo Cellino la Leeds.

Nu este exclus ca Red Bull să preia conducerea unui club englez, dar este foarte puțin probabil să reușească să achiziționeze un club direct din Premier League.

Un articol de Dominic Trant

Pentru noi articole, ponturi și alte informații din lumea pariurilor, urmărește-ne pe Twitter, dă-ne Like pe Facebook și pe Instagram.