Jucătorii la pariuri sportive au o vară plină de evenimente. Pe lângă competițiile obișnuite, din 26 iulie vor avea la dispoziție 329 de întreceri sportive care se vor disputa în cadrul Olimpiadei de la Paris. Peste 10.500 de sportivi își vor disputa întâietatea în 35 de discipline sportive.

Conform unor sondaje realizate de CIO și instituții specializate, gimnastica, atletismul și înotul sunt cele mai populare sporturi de la Olimpiadă. Ziarele acordă o atenție deosebită atletismului, în timp ce în mediul online vedete sunt fotbalul, baschetul și sporturile acvatice. În mod surprinzător, cel mai dezvoltat sport la nivel mondial este voleiul, cu 218 federații naționale afiliate CIO, urmat de baschet (212) și atletism (211).

Olimpiadă

1.    Gimnastica artistică, regina probelor indoor

Poate, pentru unii, este surprinzător că întrecerile de gimnastică sunt cele mai urmărite de la Olimpiada de Vară. Adevărați eroi ai zilelor moderne, gimnaștii impresionează prin echilibru, forță, coordonare, putere de concentrare și, nu în ultimul rând, grație.

Întâmplător, gimnastica este sportul olimpic care ne-a adus cele mai mari satisfacții. Din cele 309 medalii obținute de România, 72 au fost obținute de gimnaști: 25 de aur, 21 de argint și 26 de bronz. De altfel, gimnasta Nadia Comăneci rămâne în continuare cel mai medaliat sportiv român la Olimpiadă, cu 5 medalii de aur, 3 de argint și una de bronz. Ea este un simbol al acestui sport, la Olimpiada de la Montreal (1976) primind primul 10.00 din istoria gimnasticii.

2.    De urmărit la Olimpiadă: Înotul

Înotul este sportul care aduce cele mai mari beneficii organismului uman și este practicat în foarte multe țări. Este drept că unele națiuni, cum ar fi SUA, Australia, Germania, Marea Britanie sau China, dețin supremația în natație, dar, periodic, apar și campioni olimpici din țări mai exotice. Concursul de natație programează 37 de probe la Olimpiadă, cele mai urmărite fiind cele de 100 m liber și ștafeta 4x 100 m liber.

Statele Unite ale Americii dețin recordul de medalii olimpice la înot. Sportivii americani au obținut 579 de medalii la natație, dintre care 257 de aur, 178 de argint și 144 de bronz. Înotătorii pot lua startul în mai multe probe, astfel că unii au reușit performanțe incredibile. Michael Phelps este cel mai medaliat sportiv de la Olimpiadă. El a urcat de 28 de ori pe podium având un bilanț de 23 de medalii de aur, 3 de argint și 2 de bronz. În topul celor mai medaliate înotătoare conduce americanca Jenny Thompson (12 medalii: 8 de aur, 3 de argint și 1 de bronz).

  1. Atletismul

Cu 48 de probe, atletismul este vedeta întrecerii olimpice. Alergarea este sport olimpic încă din antichitate. Astăzi sunt programate numeroase întreceri, cele mai urmărite fiind cele de maraton și 100 metri. Cei mai medaliați sportivi la atletism sunt americanii Allyson Felix, cu 11 medalii, dintre care 7 de aur, 3 de argint și 1 de bronz și Carl Lewis cu 10 medalii, 9 de aur și 1 de argint. Cu toate astea, atletismul va fi urmărit cu mare interes în Marea Britanie și Germania.

4.    Fotbalul, sportul rege

Chiar dacă la întrecerile olimpice nu participă marile vedete (limita de vârstă este de 23 de ani), fotbalul trezește mult interes la Olimpiadă. Interesant este faptul că în timpul jocurilor olimpice, fotbalul feminin îi face concurență serioasă celui masculin în ceea ce privește interesul spectatorilor. Dacă întrecerea masculină este urmărită cu mare interes în Europa, cea feminină este printre preferatele americanilor.

5.    O întrunire a vedetelor: Baschetul masculin

Atunci când jucătorii legitimați în NBA participă la întrecerile olimpice, spectacolul este garantat. SUA, Canada, Germania, Australia, Serbia și Franța și-au asigurat deja prezența la Paris 2024. Pentru a fi prezente, Spania, Brazilia, Grecia, Croația, Italia, China și Lituania trebuie să treacă de turneele preolimpice. Interesul este unul general însă, în mod surprinzător, cei mai mulți urmăritori ai baschetului olimpic sunt în China.

Din echipa SUA nu vor lipsi veteranii LeBron James, Stephen Curry sau Kevin Durant. Ei vor avea un adversar pe măsură în Grupa C. Echipa Serbiei, condusă de Nikola Jokic, campionul NBA cu Denver Nuggets, este gata să doboare colosul american și să-și adjudece titlul olimpic.

6.    Canotajul, speranța României

Cu siguranță, în România, un interes deosebit îl prezintă întrecerile de canotaj, acolo unde vom concura cu 45 de sportivi. De acest sport se leagă speranțele noastre pentru o medalie olimpică. Dacă gimnastica a ajuns într-un punct greu de anticipat în urmă cu câteva cicluri olimpice, canotajul continuă să ne mențină printre țările care dau campioni olimpici.