Omaha este un joc de poker în care acțiunea este foarte intensă, motiv pentru care a devenit extrem de popular. Două versiuni ale acestui joc sunt practicate la scară largă: Pot Limit Omaha și Omaha Hi-Lo (Omaha Eight or Better). Ambele au cunoscut o expunere mai mare după ce au apărut site-urile de poker online.

În acest material ne propunem să deslușim regulile după care se joacă Omaha Hi-Lo. Sperăm că acesta va stârni interesul jucătorilor NetBet Poker care se află în căutarea unor noi provocări.

Omaha Hi-Lo 8 or Better

Scurtă prezentare a jocului de Omaha Hi-Lo

Pe site-urile de poker sau în materialele studiate vei găsi acest joc și sub alte denumiri: Omaha 8 or Better, Omaha 8 sau Omaha High Low Split. Acest joc funcționează după regulile generale de Omaha, cu diferența că potul este împărțit: jumătate va fi câștigat de cea mai bună mână, iar jumătate de cea mai slabă mână cu cărți mai mici decât 8.

Pe scurt, jucătorii vor primi 4 cărți private și 5 cărți comune (flop, turn și river). Scopul este să realizezi cea mai puternică mână formată din două cărți private și 3 cărți comunitare, să obții cea mai slabă combinație din 2 cărți private și 3 cărți comune (toate până în 8) sau ambele. În cazul din urmă vei încasa întreg potul.  Un singur jucător va revendica tot potul și atunci când nu se obțin combinații din cărți până în 8.

Omaha Hi-Lo poate fi jucat în variantele No Limit, Pot Limit și Fixed Limit. Varianta Fixed Limit este cea mai întâlnită, fiind inclusă în cadrul jocurilor mixte (exemplu, HORSE).

Cum se joacă Omaha 8 or Better

Pentru a câștiga, trebuie să arăți mâna cea mai bună sau combinația cea mai mică de cărți până la 8, sau să-i convingi pe ceilalți jucători să se arunce. Regulile după care se joacă Omaha 8 sunt următoarele:

  • La masă se așează între 2 și 10 jucători;
  • Un jucător este desemnat Buton;
  • Primul jucător din stânga Butonului plasează Small Blind, iar cel de-al doilea Big Blind;
  • Fiecare jucător, începând cu cel din stânga Butonului, primește, alternativ, 4 cărți cu fața în jos.
  • Începând cu primul jucător din stânga BB, fiecare participant are opțiunea să se arunce, să egaleze BB sau să pluseze (prima rundă de pariere)
  • Se distribuie flop-ul, turn-ul și river-ul, fiecare fiind urmat de o sesiune de pariuri.
  • Cea mai populară variantă Omaha Hi-Lo este cea Fixed Limit, în care Bet-ul și Raise-ul egalează un BB pre-flop și după flop și două BB după Turn și River. Doar 4 pariuri se pot face într-o rundă;
  • La showdown, jumătate din pot va merge la jucătorul cu cea mai bună mână de poker, iar jumătate la cea mai mică combinație de poker cu cărți până la 8. Atunci când un jucător deține cea mai puternică mână, dar și cea mai slabă, va încasa întreg potul. Jucătorul cu cea mai puternică mână va ridica tot potul și când nu există mâini low eligibile.

Cum se calculează mâinile Low la Omaha Hi-Lo 8 or Better

Mâinile high la Omaha 8 or Better sunt cele clasice din poker. Mâinile low sun combinații din cărți nepereche, toate mai mici sau egale cu 8. În acest caz chintele și culorile nu contează.

Astfel, cea mai bună combinație Low este A-2-3-4-5. În același timp, ea poate fi și cea mai mare mână din joc. De aici realizăm că putem folosi aceleași două cărți private și pentru a forma mâna cea mai puternică, dar și pentru a forma mâna low.

Dacă A-2-3-4-5 este cea mai bună mână low, următoarea este A-2-3-4-6. Cea mai proastă mână low eligibilă pentru Omaha Hi-Lo este 4-5-6-7-8. O variantă ușoară pentru a clasifica mâinile Low este aceea de a ne închipui combinația ca un număr cu cifre în ordine descrescătoare. Cu cât numărul este mai mic, cu atât este mâna low mai puternică.

Omaha Pot Limit sau Omaha Hi-Lo?

Dacă știi deja Omaha, este ușor să înveți Omaha Hi-Lo. Tot ce trebuie să faci este să reții cum se formează mâinile low și să adopți o strategie la două capete. Este evident că Omaha Hi-Lo este potrivit pentru jucătorii de poker care acceptă provocări.

Deși ambele sunt foarte dinamice, Omaha 8 solicită mai multă atenție și o gândire strategică. Jocurile cash și turneele Omaha Hi-Lo de la NetBet Poker te așteaptă să-ți desăvârșești stilul de joc în timp ce te distrezi pe cinste.