Jocul de poker presupune multe variabile, printre care și cărțile care îți pot îmbunătăți mâna. În termeni de specialitate acestea se numesc Outs. Bineînțeles, există out-uri care îți îmbunătățesc mâna și există cărți care te fac câștigător al mâinii. În funcție de acestea se construiește strategia de pariere.
Cum se calculează outs-urile în poker
Un jucător cu ceva experiență știe automat care cărți îi îmbunătățesc mâna și care sunt cele care completează cea mai puternică mână posibilă (nut). Calcularea acestor probabilități este destul de simplă.
Să presupunem că deții o pereche de Dame ca mână de start, dar ai ghinionul să dai peste o pereche de Ași. Pre-flop, ai două out-uri, adică celelalte două dame aflate în pachet. Acestea te ajută să completezi trei de un fel, combinație care bate perechea de Ași.
Dacă flopul este de forma 9, T, J (de culori diferite), numărul de out-uri crește. Lor li se adaugă cei 4 optari și cei 4 Regi aflați în joc. Aceștia ar completa o chintă. Numărul out-urilor este dinamic. Dacă pe river apare o Damă, mâna ta devine cea mai bună, iar pentru a o îmbunătăți ai nevoie de 4 optari. În același timp, adversarul tău are 6 out-uri: cei doi Ași și cei 4 Regi rămași în pachet.
Să luăm un alt exemplu. Ai ca mână de start As, Js, iar oponentul tău deține o pereche de Regi. Pre-flop ai ca out-uri 3 Ași. Flopul este 2s, 7h, 9s. Ai completat un draw de culoare (ai 4 culori). Se știe că în pachetul de cărți sunt 13 cărți de o culoare, deci adaugi alte 9 out-uri, ajungând la un total de 12 out-uri. Acesta este numărul teoretic de out-uri. În cazul jocurilor de poker televizate se afișează numărul real al out-urilor (se scad cele aruncate de ceilalți jucători). Dacă pe turn dealerul distribuie un J, numărul de out-uri crește la 14 (se adaugă ceilalți doi J din pachet).
Cum influențează out-urile șansele de câștig
Cunoașterea numărului de out-uri este necesară pentru a calcula șansele de a câștiga mâna (Poker Equity). O metodă simplă pentru a calcula șansele este Regula lui 2 și 4. Astfel, pentru a afla ce șanse ai să câștigi mâna după ce vezi flop-ul, înmulțești numărul de out-uri cu 4, iar după ce vezi și turnul, cu 2.
Conform acestei reguli, ai 36% șanse să câștigi o mână în care completezi un draw de culoare după flop (9 out-uri) și 18% șanse după turn. În realitate, șansele teoretice sunt de 38,73% după flop și de 19.57% după turn. Toate aceste valori sunt estimative. Spre exemplu, ele nu iau în calcul probabilitatea de a completa o chintă runner-runner (cu ajutorul turn-ului și al river-ului).
Când există mai mult de 9 out-uri, diferența dintre valoarea stabilită prin regula 2 și 4 și cea teoretică crește. Astfel, capitalul propriu (șansele să câștigi mâna) se calculează după formula:
Capital propriu = (Număr out-uri x 4) – (Număr out-uri – 8).
Echitatea reală într-o situație cu 15 out-uri este de 54,1%. Conform formulei menționate, ea este de 53%, ceea ce este destul de aproape de rezultatul real.
Cum te folosești de Poker Outs în joc
Calcularea numărului de out-uri este destul de simplă. Cunoașterea acestuia și a șanselor procentuale de a câștiga mâna nu garantează că acest lucru se va și întâmpla. Totuși, într-o situație în care, după flop, vei avea atât draw de culoare, cât și draw de chintă (15 out-uri), știi că poți să împingi chiar și toate jetoanele (depinde de dimensiunea stivei).
Numărarea out-urilor te ajută să înțelegi cât de probabil este să câștigi o mână la poker. În funcție de probabilități, vei ști dacă este cazul să plătești un pariu sau dacă trebuie să fii mai agresiv. Aceste decizii informate te vor transforma, în timp, într-un jucător redutabil de poker.