Ruleta este unul dintre jocurile de cazino foarte populare. Nu există cazinou terestru sau online care să nu ofere astfel de jocuri. După ce au apărut primele jocuri de ruletă cu dealeri reali, ruleta a câștigat și mai mulți fani, ajungând un pilon important al distracției online. Știai că ruleta a fost rezultatul unui experiment științific? Descoperă legătura dintre Blaise Pascal și ruleta în articolul de mai jos

Blaise Pascal și ruleta

Ce este ruleta și cum se joacă

Ruleta este un joc de noroc în care o bilă perfect rotundă și netedă este lansată într-o roată inscripționată cu numere, care se învârtește cu o viteză constantă. Pe roată sunt delimitate casete cu numere de la 1 la 36 și 0, în ruleta europeană și cea franceză, și cu 0 și 00, în ruleta americană. Casetele cu 0 și 00 sunt verzi, iar cele cu numere de la 1 la 36 sunt jumătate roșii și jumătate negre. Numerele sunt aranjate pe roată după anumite reguli. La ruleta europeană numerele roșii și cele negre sunt distribuite alternativ, astfel încât numerele mari să alterneze cu numerele mici. La ruleta americană alternează două numere negre cu două numere roșii.

Înainte de a începe jocul propriu zis, participanții trebuie să plaseze pariuri pe o masă marcată pentru a corespunde cu secțiunile roții. Fiecare jucător pariază împotriva casei. Se pot plasa pariuri pe un număr sau pe grupuri de numere. După ce au fost plasate pariurile, dealerul lansează bila. După ce aceasta se oprește, sunt plătite pariurile și începe o nouă rundă.

Blaise Pascal și ruleta

Foarte importantă în acest joc este roata ruletei care trebuie să se învârtească cu o viteză constantă. Au fost vehiculate mai multe legende despre originea acesteia. Mai întâi aceasta a fost atribuită chinezilor, pentru ca mai apoi să fie creditat cu inventarea ei un călugăr franciscan.

Una dintre legende îi atribuie inventarea roții de ruletă lui Blaise Pascal, un om de știință francez care a încercat să descopere „perpetuum mobile”. Nu există date sigure despre acest lucru, dar este sigur că acesta era un împătimit al petrecerilor și al jocurilor de noroc, deși avea o sănătate șubredă.

Cine  a fost Blaise Pascal

Legenda despre Blaise Pascal și ruleta poate fi adevărată. Dacă jocul de ruletă exista în perioada în care a trăit Pascal, este posibil ca acesta să fi fost tentat să îl analizeze din punct de vedere matematic, dar cel mai probabil și-ar fi notat observațiile.

Blaise Pascal s-a născut în Clermont-Ferrand, Franța, urmă cu 400 de ani, pe 16 iunie 1623. El a trăit 39 de ani, dar și-a adus o contribuție importantă la dezvoltarea științei. La 14 ani a început să participe la conferințe de matematică, iar la 16 ani a scris o lucrare despre secțiunile conice, „cea mai puternică și valoroasă contribuție adusă științei matematice de la Arhimede încoace”, după spusele colegilor săi matematicieni.

În adolescență Pascal o construit o mașină de calcul (un calculator empiric care făcea adunări și scăderi) menită să-l ajute pe tatăl său, judecător la Curtea de Impozite. Cercetările sale au ieșit din sfera matematicii. El a descoperit că presiunea atmosferică scade pe măsură ce înălțimea crește și că se modifică în funcție de vreme. Pascal a acordat o atenție deosebită hidrostaticii și hidrodinamicii. Așa a apărut Legea lui Pascal care a demonstrat că, dacă aplici o presiune unui lichid delimitat, aceasta se transmite nediminuată în toate direcțiile. Această descoperire a dus la apariția presei hidraulice. Tot pe baza acestei legi, Pascal a inventat seringa.

Pasiunea se pentru jocuri de noroc l-a îndreptat și spre calculul probabilităților. În colaborare cu Fermat a elaborat Teoria Probabilităților. Aceasta are aplicații în sistemele de asigurări, dar și în fizica cuantică, pentru descrierea comportamentului particulelor. Pentru a determina probabilitatea unor rezultate, Pascal a simplificat Teoria Probabilităților și a inventat „Triunghiul lui Pascal”.

De la știință și jocuri de noroc la credință

În ultimii ani de viață, Pascal s-a dedicat credinței. El nu s-a dezis de firea analitică și ludică atunci când a emis teoria sa despre Mântuire. Aceasta a fost intitulată „Pariul lui Pascal”:

„Cum ar putea să aibă de pierdut cel care alege să devină creștin? Dacă, după ce moare, se dovedește că nu există niciun Dumnezeu, iar credința lui a fost în zadar, nu a pierdut nimic, mai mult, a fost mai fericit în viață decât prietenii săi necredincioși. Dacă totuși există Dumnezeu și un rai și un iad, atunci el a câștigat raiul, iar prietenii săi sceptici vor fi pierdut totul în iad.”

Pascal s-a stins din viață pe 19 august 1662.