NetBet Blog Romania

Paul Newman și filmele despre gambling

Abilitățile la jocuri de noroc au caracterizat multe dintre personajele puternice din filme. De la pistolarii din Vestul Sălbatic, foarte pricepuți la poker, până la genialii studenți de la MIT care au reușit să învingă cazinourile la blackjack în „21: Șansa vieții lui”, personajele implicate și-au dezvăluit trăirile într-un mod care a impresionat.

Printre filmele de top care au analizat în detaliu viața unor gambleri, se disting „The Hustler”, The Color of Money” și „The Sting”. Acestea pun accent pe dilemele personajelor și felul în care gestionează pasiunea sau, uneori, adicția. Când se întâmplă ca unul dintre personaje să fie un mare actor, Paul Newman, în cazul alegerilor noastre, pe lângă introspecție, filmele lansează și provocări legate de gambling și nu numai, la care privitorii trebuie să găsească răspunsuri.

Cum biliardul poate deveni un joc de noroc

The Hustler este un film produs în 1961 de Robert Rossen, după romanul omonim al lui Walter Tevis. Filmul este o analiză despre câștigurile și pierderile unui jucător de biliard escroc, dar și despre modul în care acesta gestionează emoțiile și trăirile.

Eroul principal, „Fast Eddie” Felton este un bun jucător de biliard care călătorește dintr-o sală de biliard în alta. Prefăcându-se că este bețiv, Eddie (Paul Newman) îi convinge pe localnici să facă gambling împotriva lui, după care le ia banii.

Călătoria îl duce până în Ames din Iowa, unde Felton îl provoacă pe legendarul jucător de biliard Minnesota Fats. După ce câștigă primele jocuri, el acceptă schimbarea mizei, dar pierde toți banii după ce este demoralizat de Bert Gordon care îl etichetează ca „loser”.

Eddie își părăsește partenerul de „afaceri” (Charlie – antrenorul) și începe o relație cu Sarah Packard, o tânără alcoolică. Charlie îl găsește, dar, după ce află că acesta deținea banii care i-ar fi permis să continue să joace împotriva lui Minnesota, îl scoate definitiv din viața lui. În schimb se alătură lui Bert Gordon într-un joc de poker. Deși îl numește „perdant înnăscut” din cauza caracterului labil, acesta se oferă să îl sponsorizeze pentru 75% din câștiguri.

Felton refuză, câștigă un joc de biliard într-o sală promiscuă, dar este atacat și îi sunt rupte degetele. După convalescență acceptă propunerea lui Gordon, câștigă 12.000 de dolari într-un joc cu un localnic bogat din Kentucky, dar descoperă că Sarah s-a sinucis. Revendică partea lui din banii câștigați și îl provoacă din nou pe Minnesota Fals, pe care îl învinge clar. Când Gordon îi cere 75% din câștiguri, el îl refuză onorând memoria lui Sarah.

The Hustler explorează trăirile umane într-un context marcat de câștiguri și pierderi. Eroul își redescoperă caracterul puternic doar după ce provoacă o tragedie personală. După cum însuși Robert Rosen mărturisea, The Hustler este „unul dintre puținele filme americane în care eroul câștigă prin renunțare, acceptând realitatea în locul visurilor sale”.

Oscar pentru Paul Newman într-o capodoperă despre gambling 

Carismaticul actor Paul Newman a avut o legătură specială cu sportul. El a lucrat de mic în magazinul sportiv al tatălui său. Mai târziu, el a fost un pătimaș amator de curse de mașini. Alegerea lui ca protagonist în The Hustler a fost una inspirată, prestația a fost unanim apreciată, drept pentru care o continuare a venit ca ceva firesc.

The Color of Money a fost lansat în 1986 și i-a adus lui Paul Newman singurul Oscar al carierei. El joacă rolul lui Felton. Fostul jucător de biliard este acum un prosper vânzător de băuturi alcoolice. El colaborează cu diverși jucători de biliard, ocazie cu care îi cunoaște pe Vincent (Tom Cruise). Acesta este un jucător promițător, și pe prietena acestuia, Carmen (Mary Elizabeth Mastrantonio).

Năpădit de amintiri, Felton îl convinge pe Vincent să pornească într-o călătorie de biliard, profitând de nesiguranța acestuia în privința iubitei și oferindu-i un tac Balabushka. În timpul călătoriei, Eddie Felton îl introduce pe Vincent în jocuri de biliard în cele mai bune săli. Divergențele între cei doi îi determină să se despartă. Felton se reapucă de biliard, dar pierde lamentabil.

Totuși, el se înscrie în turneul Atlantic City, unde îl învinge pe Vincent, dar pierde în semifinală. Vincent îi mărturisește că a pierdut intenționat și vrea să îi dea o parte din câștigurile la pariuri. Filmul se încheie cu Felton provocându-l pe Vincent la un meci privat și replica: „I’m back!”

Revenire spectaculoasă pentru legendarul actor

Newman a fost solicitat pentru acest film într-o perioadă în care cariera sa era în cădere liberă. El a interpretat rolul lui Henry Gondorff, un escroc urmărit de FBI. Parteneri i-au fost Robert Redford (Johnny Hooker) și Robert Shaw (Doyle Lonegan). Filmul a primit 10 nominalizări la Premiile Oscar. A primit 7 Statuete: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, Cea mai bună direcție artistică, Cele mai bune costume, Cel mai bun montaj și Cea mai bună muzică.

Firul roșu îi urmărește pe Johnny Hooker (Redford), Luther Coleman și Joe Erie. Aceștia escrochează cu câte 11.000 de dolari o victimă din Joliet, Illinois. Hooker își pierde partea la ruletă, în timp ce Luther hotărăște să se retragă, nu înainte de a-i recomanda lui Hooker să-l caute pe Gondorff la Chicago. Între timp, se descoperă că victima lor era un curier al temutului mafiot Doyle Lonnegan. Cel din urmă îi ucide pe curier și pe Luther, iar Hooker îl fuge la Gondorff.

Pentru a se răzbuna, Hooker îl convinge pe Gondorff să pună la cale una dintre cele mai elaborate escrocherii. Aceasta se derulează, în prima fază sub forma unui joc de poker privat. În a doua fază, cei doi îl conving pe Lonnegan să parieze 500.000 de dolari pe o cursă de cai „aranjată”. În timpul cursei apar agenți FBI fictivi. Hooker și Gondorff sunt „împușcați”, iar Lonnegan este eliberat de șeful corupt al poliției. După ce scena este eliberată de mafioți, cei doi se ridică, renunță la partea lor din escrocherie și pleacă.

Exit mobile version