NetBet Blog Romania

Pokerul – sport sau doar joc de noroc?

În aprilie 2009 a fost înființată Federația Internațională de Poker. După doar un an, jocul de poker a fost acceptat oficial ca „sport al minții” de International Mind Sports Association.  Mai mult, el a fost inclus în programul World Mind Sports Games Londra 2012.

Cum la fiecare ediție a Olimpiadei sunt incluse noi competiții (breakdance la Paris 2024), mulți sperau ca Match Poker să fie testat la World Mind de la Olimpiada din acest an și să fie inclus în programul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles 2028. CIO a anunțat că la viitoarea ediție vor debuta Flag Football și Lacrosse și vor reveni cricket-ul, Baseball-ul și softball-ul., așa că fanii jocului de poker live mai au de așteptat.

Așteptările lor erau mult prea optimiste în condițiile în care părerile sunt încă împărțite în ceea ce privește clasificarea poker-ului ca sport. Mulți dintre cei implicați asociază jocul de poker cu cel de șah. Este suficientă această asemănare pentru a desemna poker-ul drept sport?

Cum putem defini un sport?

Conform Oxford English Dictionary, sportul este o activitate care implică efort fizic și abilități, în care un individ sau o echipă concurează împotriva altui individ sau altei echipe pentru divertisment.

Dacă analizăm sporturile cele mai cunoscute, observăm că într-adevăr în acestea este vorba despre competitivitate, îndemânare, efort fizic și divertisment. Nu putem însă să nu remarcăm că la snooker, bowling, tir, curling sau darts efortul fizic nu este la fel de intens ca la fotbal sau tenis.

Cum la poker nu vorbim de un efort fizic intens, ci mai mult de reziliență fizică, șansele sale pentru a fi declarat sport cresc. Dar să analizăm cum îndeplinește pokerul condițiile de competitivitate, îndemânare, efort și divertisment.

Poker-ul este un joc competitiv

Dacă facem referire la turneele de poker, observăm că aici este vorba de o competiție reală. Fie că este vorba de o competiție restrânsă sau de una cu participare largă, jucătorii își doresc să câștige.

Cei experimentați caută să se înfrunte cu alți jucători de același nivel pentru a-și testa abilitățile și a câștiga trofee. De aceea World Series of Poker va rămâne etalonul după care sunt ierarhizați jucătorii. De altfel, câștigătorul Main Event-ului este asociat unui campion mondial.

Abilitățile sunt decisive în poker

Jucătorii recreaționali mizează pe noroc în strategia lor. Cei experimentați sau cei profesioniști știu că abilitățile dobândite după studiu și exercițiu îndelungate îți vor oferi avantajul necesar pentru a te impune. Este drept că rezultatele la poker pot fi evaluate în timp, dar să asimilezi diverse strategii, să le dezvolți și să le adaptezi la anumite situații, să exersezi, să îți folosești atenția și să îți controlezi reacțiile sunt acțiuni pe care le întreprind majoritatea sportivilor.

La fel de adevărat este că definiția unui sport face referire mai mult la dexteritate fizică, un aspect care în jocul de poker contemporan nu își mai are locul.

Efortul fizic în poker

Și acest aspect este unul discutabil în ceea ce privește jocul de poker. Este evident că puterea sau agilitatea nu influențează felul în care joci poker. Cu siguranță, rezistența fizică este cu totul și cu totul altceva.

Dacă la mesele cash te poți ridica atunci când vrei, la turnee trebuie să stai la masa de joc ore întregi, uneori chiar zile. Oboseala va lăsa urme asupra stării tale fizice. De aceea recomandările jucătorilor profesioniști sunt să respecți pauzele de joc și să te așezi la masă doar dacă ești odihnit. Așa cum menționam anterior, sunt și sporturi consacrate în care efortul fizic clasic este minim, dar oboseala fizică este pronunțată.

Distracția este prezentă la masa de poker

Jocul de poker este foarte distractiv privit din foarte multe unghiuri, mai puțin atunci când pierzi sume considerabile pentru bugetul tău. Profesioniștii sunt pregătiți mental pentru perioadele în care jocul nu merge bine. Socializarea la masa de joc, interacțiunea cu dealerii sau chiar cu jucătorii de la alte mese fac deliciul celor care urmăresc întrecerile.

Popularitatea de care s-au bucurat partidele de poker televizate sau stream-urile online  reprezintă un alt argument care clasifică jocul de poker ca activitate distractivă.

Concluzii

Singura certitudine în privința clasificării jocului de poker drept sport este aceea că vor exista în continuare contradicții, chiar dacă s-a demonstrat că acesta îndeplinește cele mai multe dintre condiții.

Jocul de poker presupune rezistență fizică și psihică, cunoștințe și abilități, competiție între jucători și, cu siguranță, este foarte distractiv. Fie că joci online sau live, el te solicită în multe feluri și te forțează să devii mai bun. Până la soluționarea dilemei, formează-ți propria părere jucând pe NetBet Poker!

Exit mobile version