NetBet Blog Romania

NASCAR vs Formula 1

Jucătorii la pariuri online sunt din ce în ce mai atrași de sporturile cu motor. Performanțele tehnice ale mașinilor, dar și abilitățile piloților plasează NASCAR și Formula 1 printre cele mai populare întreceri. Chiar dacă sunt privați de mirosul cauciucului încins de pe pistă, milioane de oameni se adună în fața televizoarelor pentru a urmări aceste întreceri. NASCAR vs Formula 1: ce au ele de oferit pasionaților de sport și jucătorilor la pariuri sportive?

NASCAR este o competiție inspirată de Prohibiție

National Association for Stock Car Auto Racing (NASCAR) este o organizație care operează curse de mașini de linie modificate. Înființată de Bill France în 1948, aceasta operează în prezent peste 1.500 de curse. Acestea se desfășoară pe 100 de piste din SUA, Canada, Mexic, Brazilia sau Europa.

Ideea curselor cu mașini de linie modificate își are originea în perioada Prohibiției (1920-1933) când traficanții de alcool fugeau de poliție. După ce perioada de prohibiție s-a încheiat, pasionații de modificarea mașinilor au continuat să se întreacă pentru notorietate.

Pentru a scăpa de Marea Depresiune, mecanicul Bill France Sr. s-a mutat în Daytona Beach, locul unde se stabileau recordurile mondiale de viteză pe uscat. Între 1905 și 1935, aici s-au bătut 15 recorduri de viteză.

În 1936 el s-a înscris în prima cursă oficială de mașini modificate care s-a disputat la Daytona Beach pe o distanță de 250 de mile. Deși a terminat doar al 5-lea, France a simțit că oamenii își doresc să vadă astfel de curse. În 1947 el a organizat o competiție sub sigla NCSCC  (National Championship Stock Car Circuit) și a instituit primele premii în bani. La cele 40 de evenimente asistența a depășit capacitățile arenelor.

Impulsionat de succes, el i-a convocat pe cei 35 de membri reprezentanți ai NCSCC și și-a prezentat viziunea despre cursele de mașini modificate. La 21 februarie s-a decis înființarea NASCAR sub conducerea lui William France. Programul din 1948 includea 52 de curse pe piste de pământ bătătorit. În 1952 s-a desfășurat și prima cursă NASCAR din afara SUA. Aceasta a avut loc pe 1 iulie și a constat în 200 de ture pe o pistă de pământ de jumătate de milă în Stamford Park, Ontario.

NASCAR Cup este competiția de top a organizației

Bineînțeles, cele mai populare întreceri din NASCAR se desfășoară în SUA. Este vorba de NASCAR Cup, NASCAR Xfinity și NASCAR Craftsman Truck. Pentru cei mai mulți fani, NASCAR este sinonim cu Cup Series.

În aceasta sunt înscriși 36 de piloți care conduc mașini Ford, Chevrolet sau Toyota cu motor V8 de 5,7 litri și 400 de cai putere. Fiecare mașină are 1.225 kg, atinge o viteză maximă inițială de 250 km/h și utilizează aceleași piese de schimb, componentele principale ale mașinii fiind sigilate.  Astfel, abilitățile pilotului și felul în care echipa de la boxe setează mașina devin hotărâtoare în stabilirea câștigătorului.

NASCAR vs Formula 1, date surprinzătoare: În NASCAR, numerele mașinilor sunt inscripționate atât pe uși, cât și pe plafon. Spre deosebire de alte competiții, organizația deține drept de licență asupra numerelor. Pilotul solicită un număr și plătește pentru el. Oficial se pot solicita numere de la 0 la 99, plus 00. În cazul în care două echipe solicită același număr, una va primi numărul respectiv, iar cealaltă va primi numărul ales cu 1 în față.

Competiția constă în 31 de curse regulare care se desfășoară din februarie până în august pe unele dintre cele mai cunoscute circuite din SUA, dar și din afara acesteia. Spre exemplu, în sezonul 2025 este programată o cursă pe Autodromo Hermanos Rodriguez din Mexico City. Fiecare concurent primește un număr de puncte pentru locul ocupat în cursă, dar și puncte bonus.

Cei mai bine clasați 16 piloți se vor califica în faza Play-off (septembrie – noiembrie). După fiecare 3 curse, ultimii 4 piloți din clasament vor fi eliminați. În cea de-a 41-a cursă, ultima a sezonului, se vor înfrunta 4 piloți.

NASCAR vs Formula 1: ultima este regina sporturilor cu motor

Formula 1 este cea mai importantă competiție auto organizată de Federația Internațională de Automobilism (FIA). Primul sezon al întrecerii s-a desfășurat în 1950.

Echipele înscrise în competiție trebuie să-și construiască singure mașinile după un regulament cu specificații detaliate. Acestea sunt cele mai rapide mașini de concurs, dezvoltând viteze de peste 315 km/h în linie dreaptă. Datorită apăsării la sol, ele pot atinge viteze extreme și în viraje.

Formula 1 organizează întreceri la două categorii: piloți și constructori (din 1958). Ea programează curse pe mai multe continente, motiv pentru care bugetele participanților trebuie să fie generoase. La finalul fiecărei curse, primii 10 piloți primesc puncte care contează și în clasamentul constructorilor. Pilotul cu cel mai mare număr de puncte la finalul sezonului va fi desemnat campion mondial.

Cum este organizată Formula 1 azi

Pentru a aduce cât mai mult spectacol, atât regulamentul de funcționare, cât și regulile pentru construcția mașinilor s-au schimbat de multe ori în timp. În prezent, Formula 1 programează 24 de curse (numite Grand Prix) la care participă 10 echipe, fiecare având câte 2 mașini.

Sezonul este deschis de o sesiune de teste pre-sezon pe circuitul de la Sakhir (Bahrain). Tot aici se va disputa și prima cursă. Competiția va programa  întreceri în Asia, Australia, Europa, America de Nord și America de Sud.

Începând cu sezonul 2019, câștigătorul cursei primește 25 de puncte, al doilea clasat este recompensat cu 18 puncte, în timp ce ultimul clasat pe podium câștigă 15 puncte. Locul al 4-lea aduce o zestre de 12 puncte, aceasta scăzând cu 2 puncte pentru fiecare loc în clasament. Al zecelea pilot în cursă primește un singur punct. Pilotul care va realiza cel mai bun timp pe tur ca primi 1 punct bonus.

Un Mare Premiu de Formula 1 începe cu sesiuni de antrenamente vineri și sâmbătă dimineața, o sesiune de calificări în 3 etape sâmbăta după-amiaza și cursa propriu-zisă care se dispută duminica. În sezonul 2024, 6 Grand Prix-uri programează o cursă de sprint (maxim 100 km). Aceasta înlocuiește sesiunea de calificări. Primii 8 clasați în cursa de sprint primesc puncte (de la 1 la 8) care contează în clasament.

NASCAR vs Formula 1: pe care o alegem?

Deși ambele sunt curse de viteză, există și unele mici diferențe. Circuitele ovale din NASCAR permit viteze medii de peste 300 km/h, în timp ce în Formula 1, circuitele cu multe viraje, unele în ac de păr, sunt mult mai tehnice și scad media de viteză. Cu toate astea, pe liniile drepte mai lungi, monoposturile de Formula 1 sar de 320 km/h.

Mașinile din NASCAR sunt modificate pornind de la o platformă similară. În Formula 1 echipele au o mai mare libertate creatoare. Ele pot aduce modificări ingenioase care să ale aducă un avantaj prețios.

Similitudinile merg mai departe și în ceea ce privește motorizările. În NASCAR sunt înscrise mașini Ford, Chevrolet și Toyota, în timp ce în Formula 1 sunt doar 4 furnizori de motoare (Ferrari, Honda, Mercedes și Renault) și un singur furnizor de pneuri (Pirelli).

În ambele întreceri au fost stabilite reguli care să garanteze spectacolul. Numărul de spectatori și telespectatori care urmăresc cursele din cele două competiții demonstrează că organizatorii au luat cele mai bune decizii. Pentru mai multă adrenalină și suspans, condimentează aceste întreceri cu pariuri pe sporturi cu motor la NetBet Sport!

Exit mobile version