în carePentru mulți dintre jucătorii recreaționali, înscrierea într-un turneu de poker cu buy-in mare reprezintă o provocare greu de depășit. Turneele satelit de poker sunt soluția în cazul în care te numeri printre aceștia. Cu o investiție minimă și un car de noroc îți poți îndeplini visul de a juca cu profesioniștii.
Vrei să fii următorul Chris Moneymaker (a câștigat WSOP 2023 după ce a obținut intrarea printr-un satelit cu buy-in de 40 USD)? Rândurile care urmează te vor ajuta să înțelegi ce este un satelit la poker, ce avantaje prezintă aceste turnee și cum poți profita de acestea prin strategii pentru a juca în turneele care contează.
Ce sunt turneele satelit de poker?
Sateliții sunt turnee de poker prin care poți obține taxa de intrare într-un turneu cu buy-in mare jucând pe mize mici. Ele reprezintă o oportunitate incredibilă pentru jucătorii cu bugete mici. Parcurgând unul sau mai mulți pași (Steps), ei pot intra într-un turneu de poker care altfel le-ar fi interzis.
Turneele satelit pot avea structură freezout (o singură intrare), re-buy (poți plăti taxa de intrare de mai multe ori într-o anumită perioadă) sau sit & go. De regulă, în turneele satelit blind-urile cresc mai repede, iar stiva de start este redusă. De aceea, în mod curent, turneele satelit vor ajunge la un moment dat într-o fază push-fold (te arunci sau mergi all-in).
Sateliții sunt turnee obișnuite de poker în care premiile constă în bilete de intrare la turnee cu taxe mai mari. În cazul turneelor Steps, vei obține intrări succesive în sateliți cu buy-in mai mare, până la cel care îți permite accesul la evenimentul vizat.
Să presupunem că vizezi înscrierea într-un turneu cu buy-in de 500 USD. Pentru că nu ai un buget suficient, te înscrii într-un satelit cu buy-in de 50 USD. Turneul va începe cu un bilet garantat. Intrările primilor 10 jucători vor merge către acest premiu. În momentul în care se va înscrie și al 11-lea jucător, din fondul de premii de 550 USD, 500 USD vor merge către primul loc (ticket de 500 USD), iar 50 de lei vor conta ca premiu pentru jucătorul care va termina pe locul al doilea.
Avantajele și dezavantajele sateliților la poker
Principalele avantaje ale sateliților la poker sunt posibilitatea de a juca turnee pe care nu ți le permiți, adversari mai slabi și o strategie mai simplistă. Avantajul de a juca turnee cu premii mai mari utilizând un buget restrâns este evident. Opoziția în aceste turnee este ceva mai slabă deoarece în acestea se înscriu mulți jucători recreaționali care fac multe greșeli. De asemenea, strategia trebuie să fie una bazată pe agresivitate, structura acestor turnee mărind impactul pe care norocul îl are asupra jocului.
Ca în orice altă activitate, turneele satelit de poker prezintă și unele dezavantaje, cum ar fi fondul limitat de premii, o structură mai plictisitoare (aștepți ocazia să calci accelerația) și mai mult timp consumat.
Dacă la turneele obișnuite mai mulți jucători înseamnă premii mai consistente, în turneele satelit, mai mulți jucători înseamnă mai multe premii. Acest factor poate afecta mult entuziasmul cu care abordezi un astfel de turneu. Satelitul poate deveni destul de plictisitor în condițiile în care strategia este una simplistă, iar premiul reprezintă doar o oportunitate pentru alte turnee.
În plus, în cazul sateliților succesivi (steps) este posibil ca intrarea câștigată să fie valabilă doar la un anumit satelit. În acest caz planificarea trebuie să fie mai atentă, astfel încât acesta să nu se suprapună cu activități programate anterior.
Strategii: Cum să reușești în turnee satelit
Când te înscrii la turnee satelit, trebuie să îți amintești că nu joci pentru primul loc, ci pentru unul din locurile care îți asigură un bilet. Altfel, ca în orice alte turnee satelit, va trebui să adaptezi strategii pentru faza incipientă, cea de mijloc și cea târzie a turneului.
În faza de început trebuie să încerci să construiești stiva de jetoane. În această etapă trebuie să încerci să profiți de jucătorii recreaționali care au tendința de a dona jetoanele jucând excesiv. Una sau două dublări în această etapă te vor proiecta pe primele locuri în turneu.
În etapele medii și târzii ale sateliților trebuie să urmărești mai multe aspecte, printre care cât de aproape este stadiul Bubble. Dacă stiva ta este una medie, trebuie să adopți o tactică mai agresivă pentru a colecta mai multe
fise. Dacă ai un stack voluminos, poate este cazul să fii mai pasiv și să eviți să te implici în poturi.
Faza de final a unui turneu
Etapa târzie a sateliților se derulează în jurul desemnării jucătorului Bubble. Aici trebuie să îți faci unele calcule exacte. Trebuie să realizezi dacă mai ai nevoie de jetoane sau ai suficiente pentru a câștiga biletul vizat. Strategia se modifică astfel încât să îți atingi obiectivul. Chiar și Așii de buzunar pot fi aruncați în această fază.
Să presupunem că ați rămas 4 jucători la masă pentru 3 locuri plătite, Cea mai mare stivă de la masă are 40 BB, iar tu ești pe 2 cu 20 BB. Al treilea jucător are 8 BB, iar cea mai mică stivă este de 6BB. Ești SB și primești perechea de ași. Jucătorul cu stack-ul cel mai mare este BB. Cei doi jucători cu stive mici merg all-in. În această situație este recomandat să te arunci. Dacă jucătorul din BB hotărăște să plătească, te expui inutil.
În cazul în care acesta s-ar arunca, iar cel cu 8 BB ar câștiga, ar fi eliminat cel cu 6 BB (caz fericit). Dacă ar câștiga cel cu 6 BB, acesta ar acumula 18 BB. Dacă cel cu 8 BB ar completa o mână mai bună decât a ta, tu ai rămâne cu 12 BB, iar acesta ar avea 4 BB. Chiar dacă ai avea un oarecare avantaj, ai putea fi pus în dificultate dacă acesta se dublează o singură dată.
Strategia de joc în turneele de poker este una mobilă, dar simplistă. Experiența te va ajuta să simți când este cazul să fii mai agresiv sau să rămâi pasiv. Pentru a câștiga experiență, exersează strategii în turnee satelit de pe platforma NetBet Poker!