NetBet Blog Romania

Retrospectiva Jocurilor Olimpice de la Paris

După mai bine de 2 săptămâni în care fanii sportului și jucătorii la pariuri online au trăit cu intensitate întreceri din cele mai populare sporturi ale momentului, o impresionantă ceremonie a pus capăt Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. Peste 70.000 de spectatori au asistat la defilarea celor 206 delegații sportive din întreaga lume și la predarea flăcării olimpice orașului Los Angeles, viitoarea gazdă a întrecerii.

Luminile s-au stins, dar au rămas ecourile. Ca la orice întrecere internațională au apărut noi eroi ai sportului olimpic, povești impresionante de viață, dar și numeroase controverse. În rândurile care urmează vom face eretrospectiva evenimentelor marcante ale Jocurilor Olimpice.

Retrospectiva Jocurilor Olimpice: medalii

În absența Rusiei, pentru cele mai multe medalii la Olimpiadă luptau SUA și China. De această dată, lupta s-a dus până la ultima medalie acordată. Echipa de baschet feminin a Statelor Unite a câștigat finala cu Franța și a adus delegației americane cea de-a 40-a medalie de aur.

Egalând China la numărul de medalii de aur, americanii și-au asigurat primul loc în clasament, grație numărului mai mare de medalii de argint. În fapt, la Paris s-a păstrat ordinea de la Tokyo, Japonia ocupând ultima treaptă a podiumului.

Loc Țara  Aur  Argint  Bronz Total Medalii
1. SUA 40 44 42 126
2. China 40 27 24 91
3. Japonia 20 12 13 45
4. Australia 18 19 16 53
5. Franța 16 26 22 64

 

România a avut o prezență apreciată la cea de-a 33-a ediție a Olimpiadei de Vară. Țara noastră a terminat pe locul al 23-lea, cu un bilanț de 9 medalii, dintre care 3 de aur, 4 de argint și 2 de bronz.

David Popovici în proba de 200 m liber la înot, echipajul de dublu vâsle, format din Florin Enache și Andrei Cornea, și barca de 8+1, în componența Simona Radiș, Ioana Vrânceanu, Amalia Bereș, Adriana Adam, Maria Lehaci, Ancuța Bodnar, Roxana Anghel, Magdalena Rusu și Victoria Petreanu, au adus cele 3 medalii de aur.

Ancuța Bodnar și Simona Radiș la dublu vâsle, Roxana Anghel și Ioana Vrânceanu la dublu rame, Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen la dublu vâsle categoria ușoară și Mihaela Cambei la haltere au cucerit cele 4 medalii de argint ale delegației noastre. Medaliile de bronz au fost obținute de David Popovici la 100 m liber înot și Ana Bărbosu la sol, în competiția de gimnastică.

Au impresionat la JO de la Paris

Ca la fiecare ediție a Olimpiadei, și la Paris s-au scris noi povești de succes. Din fericire pentru gazde, una dintre acestea este cea a înotătorului francez Leon Marchand. Acesta a reușit să cucerească 5 medalii, dintre care 4 de aur. El s-a impus la 400 m mixt, 200 m mixt, 200 m fluture și 200 m bras, ultimele două finale disputându-se la mai puțin de 2 ore distanță. Pentru performanța deosebită, el a fost desemnat ultimul purtător al flăcării olimpice la Paris.

Alte performanțe remarcabile:

La întrecerile din Franța au fost doborâte multe recorduri olimpice. Printre performeri s-a numărat și compatriotul nostru Ionuț Chirilă la canoe simplu 1000 m. Din păcate, acesta nu a reușit să se califice în finala probei. Cel mai important record olimpic a fost bătut de etiopianul Tamirat Tola în proba de maraton.

Nici recordurile mondiale nu au fost în siguranță la Paris. Multe dintre cele mai bune rezultate au fost corectate la Olimpiadă.

Retrospectiva Jocurilor Olimpice: recorduri doborâte

Acestea sunt doar câteva din cele 32 de recorduri mondiale corectate la Olimpiada din Franța.

Controversele Olimpiadei de la Paris

Cu peste 10.500 de sportivi din 206 țări, un dispozitiv de protecție impresionant și aproape 9,5 milioane de spectatori, Olimpiada de la Paris nu avea cum să nu dezvăluie și unele controverse care nu au reușit totuși să își pună amprenta asupra impresiei generale.

Retrospectiva controverselor Jocurilor Olimpice

Luminile scenei s-au stins la Paris, dar, după o scurtă vacanță, sportivii vor începe un nou ciclu olimpic, al cărui deznodământ îl vom cunoaște în 2026, când competiția va fi organizată de Los Angeles. Între timp, îi vom onora atât pe învingători, cât și pe învinși, arătându-ne aprecierea pentru eforturile și sacrificiile făcute.

Exit mobile version