NetBet Blog Romania Site icon

Ai nevoie de matematică pentru a fi un bun jucător de poker?

În poker există tendința de a-i împărți pe jucători în unii care joacă „la inspirație” și unii care joacă „matematic”. Realitatea este că un jucător bun de poker se bazează atât pe psihologie, cât și pe date matematice. Mai concret, unii jucători care mizează constant pe inspirație îți pot spune instant ce șanse au să își îmbunătățească mâna, în timp ce aceia care se bazează pe analiză matematică consideră elementele psihologice doar un alt factor care trebuie analizat și interpretat.

Chiar dacă matematica nu trebuie să fie un punct forte pentru un jucător de poker online sau offline, există numeroase aspecte din poker în care o fire analitică și câteva cunoștințe de matematică îți pot îmbunătăți stilul de joc.

matematica în poker

Probabilitățile în poker

Ca în orice joc de noroc, pokerul presupune să pariezi o anumită sumă cu speranța că aceasta îți va aduce profit. Rezultatele în poker țin de probabilitate. Dacă investești într-un pot fără a avea o probabilitate suficientă pentru a-l câștiga, vei pierde mult pe termen lung.

Cum știi că obții prețul corect pentru a paria la poker? Pur și simplu trebuie să înveți ce decizii să iei în anumite situații. Pentru aceasta ar trebui să te familiarizezi cu anumite noțiuni, cum ar fi cotele și probabilitatea.

Să luăm ca exemplu aruncarea monedei. Presupunem că pariezi 10 RON pe fiecare aruncare contra unui singur jucător. Probabilitatea ca pariul să fie câștigător este de 50% (sunt posibile doar două rezultate). Dacă vei intui rezultatul, vei câștiga 10 RON, ceea ce înseamnă o cotă 1:1. Conform acesteia, pentru un număr suficient de mare de aruncări, tu și adversarul veți fi la egalitate. Această cotă reprezintă „punctul de rentabilitate”.

La poker situația este mult mai complexă. Să presupunem că ești implicat într-o mână în care potul este de 1.000 RON, iar adversarul tău merge all-in cu 500 RON. Pentru a juca trebuie să egalezi pariul acestuia, adică 500 RON. Practic, trebuie să pariezi 500 RON pentru a câștiga 1.500 RON. În acest caz, cota pariului este 1.500:500, adică 3:1. În același timp, contribuția ta la pot este de 500:2.000, adică 25%. Pariul tău ar fi profitabil dacă mai mult de 25% din mâinile pe care le poți completa vor fi mai bune decât ale adversarului. Bineînțeles, și acest exemplu redă o situație simplistă.

Succesul stă în abilitatea de a estima cât mai bine probabilitatea de a obține o mână mai bună

În mod clar, pentru a lua decizii cât mai obiective și profitabile sunt necesare analize matematice. Din fericire, pentru a juca poker nu trebuie neapărat să te apuci de matematică. Alții au aplicat principiile matematice jocului de poker. Tu trebuie doar să îți însușești concluziile lor și să le implementezi în propria strategie de joc.

Spre exemplu, prin „out-uri” sunt desemnate cărțile care te ajută să completezi mâna cea mai bună. Atunci când ai un draw după flop, se aplică regula 4/2 pentru  probabilitatea de a completa culoarea. Dacă ai 9 out-uri, probabilitatea de a completa culoarea după turn este de 9×2 = 18%, în timp ce pentru a o obține după river ai o probabilitate de 9×4 = 36%.

Dacă trebuie să investești 1.000 RON într-un pot de 2.000 RON (1.000 pre-existenți și 1.000 all-in-ul unui jucător), atunci contribuția ta este de 1.000/3.000, adică 33%. Probabilitatea de a câștiga fiind de 36%, peste pragul de rentabilitate de 33%, pariul este unul profitabil. Totuși, în cazul în care adversarul are un set după flop (trei de un fel), probabilitatea de a câștiga mâna este de doar 27%. În acest moment este cazul să intervină inspirația.

Matematica în poker: Concluzii

Aceste câteva exemple reprezintă doar o mică parte din modul în care matematica și statistica descriu jocul de poker. Nu trebuie să urmezi un curs de analiză matematică sau de probabilități pentru a descifra secretele acestui joc. Este clar că pokerul are o bază matematică, dar, prin formare continuă și exercițiu, îți vei însuși mare parte din aceasta.

Spre exemplu, după un timp în care ai studiat strategii de joc și în care ai acumulat experiență, vei putea să faci o estimare rapidă și destul de corectă a probabilităților de câștig, vei estima din priviri potul și eventuala ta contribuție la acesta și vei ști instinctiv să evaluezi rentabilitatea unui pariu ținând cont de acești factori, dar și de specificul mesei.

Exit mobile version