Un turneu multi-table de poker poate fi foarte bine structurat în funcție de blind-uri și ante. Se disting faza incipientă, faza de mijloc și faza finală. Fiecare dintre acestea necesită o anumită strategie, dar niciuna, cu excepția heads-up-ului, nu furnizează mai multe emoții decât perioada Bubble.
Ce este Bubble în poker?
Prin „Bubble boy” sau „Bubble girl” este desemnat jucătorul care este eliminat imediat înainte de intrarea în premii la un turneu de poker. Să fii foarte aproape de a-ți vedea eforturile răsplătite, dar să eșuezi lamentabil, poate fi dureros, dar i se întâmplă oricui joacă poker.
În realitate, perioada Bubble începe cu mult înainte de a te apropia de premii. Dacă stiva ta este peste medie, strategia se modifică extrem de puțin. Vei încerca doar, în măsura în care alți jucători de la masă îți vor permite, să îi determini pe cei cu puține jetoane să simtă presiunea și să ia decizii greșite.
În schimb, dacă stiva de jetoane este „scurtă”, jocul tău, ca și al altor jucători recreativi, poate suferi schimbări dramatice. Va trebui să calculezi câte blind-uri poți aștepta înainte să pătrunzi în zona cu premii, să hotărăști dacă merită să riști să joci cu anumite mâine sau chiar să îți alegi mâna ideală pentru a merge all-in atunci când timpul și stiva nu îți permit să aștepți.
Strategia de joc la Bubble
Strategia de joc la Bubble depinde foarte mult de ceea ce îți dorești de la turneul respectiv. Dacă îți dorești neapărat să intri în bani, vei adopta o strategie de supraviețuire, în timp ce, dacă îți propui să câștigi turneul, vei încerca să profiți din plin de această perioadă pentru a aduna fise.
Principalele aspecte de care trebuie să ții cont în conturarea strategiei sunt:
- Stiva de jetoane – va conta atât dimensiunea stivei tale, cât și a celorlalți jucători.
- Numărul de jucători de la masă este decisiv când ai puține jetoane.
- Blind-urile și ante
- Jucătorii cu stive mult mai mari – de obicei, aceștia vor conduce acțiunea la masă. Fiecare decizie pe care o iei trebuie să tină cont de acest aspect.
- Stilul de joc – dacă un jucător nu este foarte interesat să aștepte intrarea în bani sau încearcă să profite de aceasta plătind frecvent, ar fi indicat să încerci să-l eviți.
Sfaturi pentru jucătorii începători
Dacă ești un jucător recreațional, aflat la început de drum în lumea poker-ului, ar trebuie să ții cont de următoarele sfaturi:
- Dacă ai multe jetoane, pune presiune pe cei cu puține jetoane! Nu îi lăsa să vadă flop-urile ieftin și profită mereu de poziție.
- Fii cu ochii pe ceilalți jucători cu stive mari! Nu este de dorit o confruntare cu un jucător care îți poate produce pagube mari.
- Dacă ai puține jetoane, încearcă să aștepți ca alți jucători să fie nevoiți să riște toate fisele.
- Stăpânește-te și renunță la mâinile nu foarte puternice, dar pe care le joci în mod obișnuit! Scopul scuză metodele la poker (doar dacă sunt corecte).
- Când trebuie să joci, joacă! Dacă prinzi perechea de Ași, trebuie să o joci, indiferent de jucătorii implicați. De preferat, dacă ai o stivă scurtă, este să mergi all-in. În anumite situații, după flop poate fi dificil să joci și perechea de ași.
Bucură-te când ești la Bubble!
Indiferent de rezultatul strategiei tale când joci la Bubble, trebuie să te bucuri că ai ajuns în acest stadiu al turneului. Aceasta înseamnă că ți-ai însușit suficiente cunoștințe pentru a fi un jucător decent. Chiar dacă se va întâmpla să pierzi azi, vei primi o șansă nouă mâine.
Și nu uita! Și alții au pierdut la Bubble. Spre exemplu, la Main Event-ul WSOP 2021, Kevin Campbell a fost ghinionistul care a pierdut cu pereche de Ași la A-9 suited. Chris Alafogiannis a completat o culoare pe river.
Până la următoare confruntare la Bubble, exersează-ți strategia de joc în turneele MTT de la NetBet Poker!