NetBet Blog Romania

Atleți români la Jocurile Olimpice

Pentru jucătorii la pariuri online, Jocurile Olimpice reprezintă o oportunitate pentru a-și testa cunoștințele din sporturi care se regăsesc mai rar pe biletele de pariuri. În acest an, între 26 iulie și 11 august 2024, la Paris se va desfășura cea de-a 33-a ediție a Olimpiadei de vară. 10.500 de sportivi se vor înfrunta în 329 de probe din 36 de discipline sportive.

Oportunitățile pentru pariori vor fi diverse, dar, cu siguranță, jucătorii din țara noastră vor miza mai mult pe competițiile la care vor participa și sportivi români. În așteptarea competiției am pregătit o sinteză a prezenței jucătorilor români la Olimpiada și șansele sportivilor noștri pentru medalii la Paris.

România este la a 26-a participare la Jocurile Olimpice

Comitetul Olimpic Român a fost înființat în 1914, dar prima prezență a României la Jocurile Olimpice a fost consemnată în 1900, la cea de-a doua ediție. Țara noastră a absentat la edițiile din 1904, 1908, 1912, 1920, 1932 și 1948.

Prima medalie olimpică pentru România a fost adusă de echipa de rugby. În urmă cu exact 100 de ani, aceasta a câștigat bronzul la ediția disputată tot la Paris. Interesant este că sportivii români disputaseră un singur meci înainte de a se deplasa pe cont propriu în Franța. În competiție au fost înscrise doar 3 echipe: SUA, Franța și România. Dacă echipa noastră nu ar fi participat, competiția de rugby ar fi fost anulată.

La Olimpiada de la Berlin, din 1936, Henri Rang a cucerit prima medalie olimpică de argint din istoria sportului românesc. El s-a clasat al doilea la călărie – obstacole individual. Prima medalie de aur a fost obținută de Iosif Sârbu. La ediția din 1952, disputată la Helsinki, acesta a câștigat proba de pistol viteză.

308 medalii în palmares pentru români la Olimpiada de Vară

Într-un top al numărului de medalii obținute la Jocurile Olimpice, România se află pe locul al doilea printre țările care nu au organizat competiția, fiind devansată de Ungaria. Sportivii români au obținut 308 medalii, dintre care 90 de aur, 97 de argint și 121 de bronz.

Sporturile care ne-au adus cele mai mari satisfacții la Olimpiadă:

Am mai obținut medalii olimpice la tir, scrimă, natație, haltere, box, judo, handbal, echitație, tenis, rugby și volei.

Nadia Comăneci a obținut cele mai multe medalii olimpice pentru România

Mai mulți sportivi au scris istorie pentru România în întrecerile olimpice, majoritatea dintre ei provenind de la gimnastică, canotaj și caiac-canoe. Cele mai multe medalii olimpice au fost obținute de Nadia Comăneci, prima sportivă care a obținut nota 10.00 la gimnastică. La edițiile de la Montreal 1976 și Moscova 1980, ea a adunat 9 medalii, dintre care 5 de aur, 3 de argint și 2 de bronz.

În clasamentul celor mai medaliați sportivi români, ea este urmată de canotoarea Elisabeta Lipă. La cele 6 ediții ale Olimpiadei la care a participat între 1984 și 2004, aceasta a urcat de 8 ori pe podium, obținând 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz. Colega ei din barca de 8+1 a României, Georgeta Damian-Andrunache, este pe locul al treilea în acest top cu 6 medalii, dintre care 5 de aur și 1 de bronz.

Toți medaliații olimpici merită aprecierile noastre, dar, din lipsă de spațiu, îi vom menționa pe Ivan Patzaichin (caiac-canoe), Doina Ignat (canotaj), Viorica Susanu (canotaj) și Ecaterina Szabo (Gimnastică), sportivi care au cucerit câte 4 titluri olimpice, dar și pe gimnastele Daniela Silivaș, Simona Amânar și Cătălina Ponor și canotoarele Constanța Burcică, Elena Georgescu și Liliana Gafencu, fiecare cu câte 3 titluri olimpice în palmares.

Români la Olimpiada de la Paris 2024

Până la momentul redactării acestui articol, vor fi 108 români la Olimpiada din această vară. Disciplinele pentru care vor concura sunt următoarele:

Ce șanse de medalii avem la Paris

Între 1976 și 2004 am fost o țară cu o prezență vizibilă la Olimpiadă. Delegația noastră era una numeroasă și aduceam constant peste 20 de medalii. Începând cu 2004, performanțele sportivilor noștri au scăzut dramatic. La ultimele două ediții am obținut doar câte 4 clasări pe podium și câte un singur titlu olimpic.

Campioane olimpice din urmă cu 3 ani, Nicoleta Ancuța Bodnar și Simona Geanina Radiș vor participa în proba de dublu vâsle și în Franța. De ele se leagă cele mai mari speranțe pentru o medalie olimpică, chiar dacă au obținut doar locul al 3 -lea la Europenele din acest an, punând punct unei serii de 26 de curse consecutive câștigate. Ionela Cozmiuc și Simona van Groningen (Beșleagă) la două vâsle categoria ușoară, și Marian Enache și Andrei Cornea, echipajul de dublu vâsle masculin, au câștigat titlurile europene în Ungaria și ne dau speranțe pentru Paris.

Campion european la Szeged și vicecampion mondial anul trecut, Cătălin Chirilă este un pretendent serios la podiumul din cursa olimpică de Canoe simplu 1000 m.

Speranțe pentru aurul olimpic se leagă și de înotătorul David Popovici. Ajuns la 20 de ani, acesta trebuie să-și confirme valoarea în întrecerile de 100 m și 200 m liber de la Paris. El are o revanșă de luat după ce în 2021, la Beijing, nu a obținut medalii, deși era printre favoriți. La pariuri pentru Olimpiadă, Popovici este creditat cu a doua șansă la cucerirea titlului olimpic la 100 m liber, cu cota 3.50. Favorit este chinezul Zhale Pan, cel care a devenit campion mondial în acest an cu un nou record mondial.

Exit mobile version