Pe lângă competiția în sine, jocul de poker include și o evidentă componentă socială. Am urmărit frecvent la televizor mese de poker live unde jucătorii socializează cu nonșalanță și mențin o atmosferă destinsă, în ciuda variației stivelor de jetoane.

Pentru a fi un jucător de poker agreat, care să fie invitat să participe la anumite evenimente (chiar și la clasicele partide între prieteni), trebuie să respecți un cod nescris la masa de poker. Dacă vei ține seama de următoarele aspecte, vei fi considerat, cu siguranță, un jucător a cărui companie va fi apreciată.

masa de poker

1.    Nu abandona comportamentul etic

O acțiune intenționată, lipsită de etică, prin care să profiți de o situație de la masă sau de jucătorii neexperimentați sau vulnerabili te poate face o persoană indezirabilă. În lumea poker-ului această atitudine se numește Angle Shooting.

Ea nu este foarte bine definită și, în mod cert, nu este ilegală. Nu au fost contabilizate toate actele care pot fi incluse în această categorie, dar printre ele se numără:

  • să încerci să vezi cărțile altui jucător;
  • să acționezi frecvent atunci când nu îți este rândul;
  • să maschezi jetoanele de mare valoare pentru a păcăli oponenții;
  • să simulezi acțiuni pentru a vedea reacția celorlalți jucători;
  • să anunți o acțiune, spre exemplu Raise, dar tu să egalezi doar pariul anterior, știind că dealerul te va obliga să completezi bet-ul.

2.    Nu rula lent

Această regulă nu se referă la timpul luat pentru a judeca o situație înainte de a lua o decizie. Ea se referă la aceea situație când, la showdown, deși ai cea mai bună mână,  întârzii să o arăți doar pentru a-l frusta pe oponent.

3.    Nu întârzia jocul în mod intenționat

Să îți iei timp prelungit de gândire înainte de fiecare decizie poate fi extrem de enervant pentru partenerii de joc. Atunci când știi că nu vei juca mâna respectivă, nu este nevoie să te faci că gândești. Doar întârzii jocul și îi vei priva pe ceilalți jucători de mai multe mâini.

4.    Urmărește acțiunea de la masă

Încearcă să fii permanent conectat la ceea ce se întâmplă la masa de joc. Dacă asculți muzică și uiți frecvent să pui Blind-ul sau Ante, acționezi în afara rândului sau întrebi mereu dealerul ce s-a întâmplat la masă, vei încetini jocul și vei intra în colimatorul celorlalți jucători.

De altfel, o astfel de atitudine nu face bine nici strategiei tale de joc. Ai putea să folosești momentele în care nu acționezi pentru a urmări stilul de joc și reacțiile adversarilor, aspecte care te-ar putea ajuta în viitor.

5.    Nu vorbi când nu ești implicat în mână

Aceasta este o greșeală pe care o fac mulți jucători, fără să-și dea seama că în acest mod distrag atenția partenerilor, ba mai mult, pot oferi informații atunci când discuția curge despre mâna în curs. Păstrând liniștea, le oferi jucătorilor implicați posibilitatea să ia decizii calculate.

O greșeală și mai greu de tolerat este să dezvălui propriile cărți atunci când nu joci, chiar dacă jucătorii sunt all-in. De asemenea, nu este prea plăcut nici să reacționezi după flop sau după oricare altă carte. Orice manifestare poate oferi un avantaj incorect unuia dintre jucătorii implicați sau poate influența deciziile acestora.

6.    Respectă ceilalți jucători și dealerul la masa de poker

Tratează-i pe ceilalți participanți la joc cu respect! Nu încerca să dai sfaturi chiar dacă îți sunt cerute. Mai mult, evită să comentezi în legătură cu modul în care ai fi jucat tu mâna. Indiferent de stilul și strategia de joc a celor de la masă, încearcă să te comporți așa cum ți-ai dori să se comporte și ei față de tine.

Foarte important este să nu-l vezi pe dealer vinovat pentru bad beat-uri. Trebuie să fii conștient că rezultatul jocului nu are legătură cu prestația acestuia. Chiar dacă acesta comite o greșeală, explică-i politicos și roagă-l să o repare. Să induci o stare de tensiune în relația cu dealerul poate afecta întreaga masă, iar percepția celorlalți jucători nu îți va fi favorabilă.

7.    Nu răsturna stiva de jetoane pariată

Dacă vei răsturna stiva de jetoane, dealerului îi va lua mai mult timp să le numere, iar asta va încetini jocul. Mai mult, riști să amesteci jetoanele și să creezi dubii în legătură cu pariul tău.

8.    Nu sărbători prea mult

Să sărbătorești câștigarea unui pot important într-un mod ostentativ poate fi prea mult pentru cel care a pierdut. Asta nu înseamnă să nu te manifești, ci doar că trebuie să o faci cât mai firesc.

Toate aceste aspecte evidențiate în acest material nu te vor ajuta în a deveni un jucător de poker mai bun. Dacă le vei respecta, vei câștiga aprecierea celorlalți jucători de la masa de poker, vei primi mai multe invitații la joc, ba chiar vei fi considerat o companie de dorit și în afara acestuia.