Spania este noua regină a Europei la fotbal și a infirmat previziunile inițiale ale specialiștilor și ale caselor de pariuri sportive. În finala disputată pe Olympiastadion din Munchen, La Furia Roja s-a impus cu 2-1 în fața Angliei. Poate, mai clar ca la alte ediții, echipa care a impresionat din primul minut a reușit să își adjudece titlul. A fost o recunoaștere a fotbalului generos, spectaculos, care îmbină disciplina tactică cu fantezia și experiența cu exuberanța.

Ca întotdeauna după marile competiții, urmează bilanțurile. Cine a ieșit pe plus și cine a impresionat? În rândurile care urmează vom face retrospectiva EURO 2024.

Retrospectiva EURO

Laureații EURO 2024

  • Campioana – Spania – echipa care a câștigat toate meciurile. Doar pentru a trece de Germania a avut nevoie de prelungiri.
  • Cel mai bun jucător al turneului – Rodri, mijlocașul defensiv al Spaniei. Un jucător cu un plasament optim, cu viziune în joc și foarte devotat misiunii sale. Eficiența sa la mijlocul terenului a permis celorlalți jucători să-și manifeste talentul și imaginația.
  • Cel mai bun tânăr jucător al turneului – Lamine Yamal, atacantul Spaniei și al Barcelonei. A impulsionat permanent acțiunile ofensive ale Spaniei, a hărțuit adversarii și a marcat, poate, cel mai frumos gol al turneului.
  • Retrospectiva pasatorilor la EURO – Lamine Yamal, cel mai bun. Acesta a oferit colegilor săi 4 pase de gol. Ce a mai importantă a fost cea din care Nico Williams a deschis scorul în finală.
  • Cel mai bun marcator – Dani Olmo (Spania), Harry Kane (Anglia), Mikautadze (Georgia), Schranz (Slovacia), Cody Gakpo (Olanda) și Jamal Musiala (Germania), fiecare cu câte 3 goluri.

Retrospectiva performanțelor pozitive la EURO

Din retrospectiva EURO reiese că au fost destul de puțini jucători și echipe care au confirmat. Totuși, în meciurile din această vară unele echipe și-au respectat statutul, iar unii fotbaliști au reușit să își crească puternic cota de piață.

  • Spania – deși a fost cotată ca a 5-a favorită a competiției în oferta de pariuri fotbal, Spania a arătat de la primul fluier că a venit cu treabă în Germania. Echipa s-a comportat ca o adevărată favorită și a încercat să controleze toate meciurile. Ibericii au pierdut inițiativa doar 30 de minute în meciul cu Germania și 15 minute în semifinala cu Franța. Când învingi Croația, Italia, Germania, Franța și Anglia, ești cu adevărat o câștigătoare merituoasă.
  • Germania – deși au părăsit competiția încă din sferturi, germanii au arătat un fotbal complet, cu multe variații. Ghinionul lor a fost că au jucat mult prea devreme cu Spania.
  • Rodri – Rodrigo Hernandez Cascante – mijlocașul Spaniei și lui Manchester City a făcut exact ceea ce se aștepta de la el. A blocat acțiunile ofensive ale adversarilor, a împins jocul echipei sale, a marcat când a trebuit (a egalat-o pe Georgia în optimi) și a adus calm și limpezime în jocul echipei. A fost jucătorul care a făcut totul posibil pentru spanioli.
  • Stanislav Lobotka – mijlocașul slovac a avut o contribuție decisivă în parcursul excelent al echipei sale la această ediție a Campionatului european. Un minut a despărțit echipa sa de calificarea în sferturi.
  • Tony Kroos – aflat la ultima competiție din carieră, mijlocașul german a jucat în nota care l-a consacrat, impresionând prin implicarea sa în joc, dar, în primul rând, prin numărul de pase și acuratețea acestora.

Au impresionat la Turneul Final al Campionatului European

Într-o competiție în care marile vedete au părut cu gândul la vacanță, câțiva jucători au ridicat mult nivelul și au arătat că fotbalul rămâne arena unde se scriu povești despre succes.

  • Lamine Yamal – tânărul fotbalist al Barcelonei, care a împlinit 17 ani cu o zi înaintea finalei, este vedeta incontestabilă a acestui turneu final. Cu o evoluție dezarmantă, el a contribuit decisiv la 5 dintre golurile echipei sale (a înscris o dată și a oferit 4 pase de gol). El este cel mai tânăr marcator la Euro și cel mai tânăr pasator decisiv.
  • Nico Williams – după un sezon excelent cu Bilbao, pentru tânărul jucător EURO 2024 a fost arena care i-a permis să-și arate talentul în cea mai pură formă. El a impresionat prin vitalitate, disciplină, incisivitate, eficiență și printr-o incredibilă conexiune cu Yamal, colegul său de pe cealaltă parte a terenului.
  • Fabian Ruiz – jucătorul lui PSG a făcut un turneu mare. „Ghinionul” lui este că joacă în aceeași echipă cu Rodri, altfel ar fi avut o șansă bună pentru cel mai bun jucător al turneului. Dincolo de jocul solid la mijlocul terenului, el a reușit și 2 goluri și 2 pase de gol.
  • Slovacia – micuța echipă din centru Europei a propus un fotbal generos și, în multe momente, peste potențialul său obișnuit.
  • Cucurella – văzut de mulți veriga slabă a Spaniei, micuțul fundaș stânga a jucat excelent, deși a avut adversari de top. Fluierat copios de spectatorii germani în semifinală și finală, el a arătat tărie de caracter și a încununat evoluția bună cu pasa pentru golul victoriei marcat de Oyarzabal în finală.
  • Luis de la Fuente – tehnicianul spaniol a fost unul dintre cei mai curajoși actori de la EURO. El a avut tăria să joace cu Yamal și Williams în avanposturi, în timp ce a renunțat la Cubarsi pentru defensivă, unde a mizat pe experiență. Acesta a promovat talentul jucătorilor săi, dar a pus accent pe coeziune și camaraderie. Un atu important pentru spanioli a fost atmosfera din sânul echipei.

Retrospectiva EURO 2024: dezamăgiri

  • Anglia – având în vedere că a jucat finala, includerea Angliei printre dezamăgirile turneului final este motivată de evoluția incredibil de economicoasă. Când ai un lot evaluat la 1.53 miliarde de euro, așteptările sunt mari. Anglia a lăsat pur și simplu impresia că a supraviețuit în acest turneu.
  • Gareth Southgate – nu a reușit să le insufle fotbaliștilor săi dorința de a juca la adevăratul potențial. În plus, acesta l-a ignorat pe Cole Palmer. De fiecare dată când a intrat pe teren, acesta a revitalizat echipa, dar nu a primit mai multă încredere.
  • Franța – jocul fotbaliștilor antrenați de Didier Deschamps a fost pur și simplu plictisitor.
  • Kylian Mbappe – a fost departe de jucătorul pe care îl cunoaștem cu toții. El a căutat scuze în accidentarea suferită la față, dar, mai curând, evoluția sa a fost influențată de factori externi fotbalului.
  • Belgia – una dintre echipele cu pretenții, Belgia și-a dezamăgit suporterii.
  • Julian Nagelsmann – deși a reușit să revitalizeze echipa germană, tehnicianul nu a reușit să iasă din tipare și l-a utilizat pe Fullkrug ca armă secretă, în condițiile în care acesta nu arăta o formă foarte bună.

S-a întâmplat la EURO 2024

  • Retrospectiva EURO – surprinzător și dezamăgitor s-au înregistrat 11 autogoluri.
  • Cea mai ghinionistă echipă – Germania – a avut neșansa să întâlnească Spania în sferturi. Probabil, acest meci ar fi trebuit să fie finala turneului.
  • Cel mai ghinionist jucător – Lukaku – VAR-ul i-a anulat 3 goluri
  • Peste 2,6 milioane de spectatori din peste 190 de țări au fost în tribune la EURO
  • Peste 5 miliarde de oameni au urmărit la TV meciurile din Germania
  • Cele 10 orașe în care s-au disputat meciuri au primit peste 5,8 milioane de vizitatori.