Deși este derivat din Texas Hold’em, Omaha Poker este mult mai plin de acțiune și de răsturnări de situație. Diferențele dintre cele două jocuri vin din faptul că în Texas Hold’em primești două cărți din care poți să utilizezi una, două sau niciuna, pe când la Omaha primești 4 cărți din care ești obligat să utilizezi 2. Atât în poker live, cât și în poker pe internet, cea mai populară variantă a acestui joc este Pot Limit Omaha.

Pot Limit Omaha

Cum se joacă Pot Limit Omaha

La o masă de Omaha se pot așeza între 2 și 9 jucători. Primii doi jucători din stânga Butonului plasează Small și Big Blind. După aceasta, dealerul împarte, alternativ, câte 4 cărți fiecărui jucător, în sensul acelor de ceasornic, începând cu cel din stânga Butonului. Urmează o sesiune de pariere după care dealerul distribuie flopul (3 cărți comune). Turn-ul și River-ul sunt distribuite fiecare după câte o rundă de pariere. După ce este afișat river-ul se desfășoară ultima rundă de pariere, după care urmează showdown-ul (se arată cărțile).

Scopul jocului este să completezi cea mai bună combinație de poker sau să-i convingi pe ceilalți jucători de acest fapt. Combinațiile sunt identice cu cele din Texas Hold’em, iar pentru a le forma trebuie să folosești 2 din cărțile de start. Având 6 combinații de mâini de start, probabilitatea să completezi o mână de poker decentă crește substanțial, de unde și mai multă acțiune la masă.

Ca și la Hold’em sunt deschise 4 sesiuni de pariuri: pre-flop, after-flop, după turn și după river. Valoarea maximă a unui pariu este dată de dimensiunea potului.

Cum stabilești dimensiunea potului?

Valoarea minimă a unui pariu în PLO este de 1BB, iar cea maximă este potul total. Pentru a calcula pariul maxim, trebuie să triplezi pariul anterior și să adaugi toate pariurile anterioare de pe masă. Dacă un jucător vrea să dea Raise (să mărească pariul anterior) trebuie să pluseze cu o sumă cel puțin egală cu a acestuia.

Iată câteva exemple despre cum se calculează potul în jocul de omaha:

  • Dacă ești primul jucător care acționează pre-flop (pe masă sunt doar SB și BB), pariul maxim disponibil este 3 x 1BB + SB (pariul rămas pe masă) =3,5BB.
  • Dacă ești al doilea jucător care acționează la masă, iar jucătorul care a acționat anterior a mărit cu valoarea potului, pariul maxim pe care poți să îl plasezi se calculează astfel 3,5BB (calculat la punctul anterior) x 3 + BB + SM = 12BB
  • Într-un pot s-au pariat 15 USD pre-flop. În mână au rămas 3 jucători, iar tu ești ultimul care acționează. Primul jucător mărește 10 USD, iar al doilea mărește la 25 USD. Presupunem că vrei să împingi cât mai mult și să plasezi pariul maxim. Acesta se calculează astfel: 25 USD X 3 + (15 USD + 10 USD) = 100 USD.

Cele mai bune mâini de start în Pot Limit Omaha

Pentru că este un joc cu progresie considerabilă, în Omaha Pot Limit este foarte important să îți alegi cu grijă mâinile de start. Sunt indicate mâinile în 2 culori (suited), cu perechi sau conectori.

Cele mai bune mâini de start din Omaha sunt următoarele:

  1. A, A, K, K
  2. A, A, J, T
  3. A, A, Q, Q
  4. A, A, J, J
  5. A, A, T, T
  6. A, A, 9, 9
  7. A, A, X, X
  8. J, T, 9, 8
  9. K, K, Q, Q
  10. K, K, J, J.

Bineînțeles, fiecare dintre aceste combinații de cărți trebuie să fie în două culori.

Strategia de joc în PLO

Strategia de joc în PLO trebuie să fie una flexibilă. În acest joc, flopul schimbă dramatic situația. Dacă pre-flop poți paria agresiv o pereche de Ași, după flop aceasta nu prea mai are valoare dacă nu lovești un al treilea As. În același timp, o mână de start 8, 9, T, J va avea o continuare după aproape orice flop.

De aceea trebuie să-ți calibrezi acțiunea la masa de joc în funcție de cum s-au desfășurat anterior ostilitățile, de poziție, de raportul stivă de jetoane/pot, de posibilitățile de a-ți îmbunătăți combinația cea mai bună și de cât de mult trebuie să plătești pentru a continua.

Pentru a finisa strategia de joc ai nevoie de multă experiență pe care o poți acumula la NetBet Poker. Adrenalina și suspansul din jocul de Omaha Pot Limit vor fi și mai distractive cu promoțiile noastre.