În episodul de astăzi din Drumul către EURO vom arunca o privire asupra modului în care Serbia și Ucraina, două echipe cu un potențial enorm, au obținut biletele pentru competiția din Germania. Cu siguranță, mulți dintre jucătorii la pariuri sportive online vor sta cu ochii pe aceste două naționale și pe ce meciuri vor juca la EURO 2024. Serbia este renumită pentru combativitatea jucătorilor săi, în timp ce Ucraina propune câțiva fotbaliști extrem de talentați.

meciuri EURO 2024

Serbia a fost calificată de veteranii Mitrovic și Tadic

Se părea că Serbia nu va avea probleme legate de calificare dintr-o grupă cu Ungaria, Muntenegru, Lituania și Bulgaria. Lucrurile nu au stat așa de simplu în Grupa G din preliminarii. Ungaria s-a dovedit a fi o nucă foarte tare pentru toate echipele, în timp ce Serbia și Muntenegru au tranșat calificarea în meci direct. Mitrovic, cu două goluri, și Tadic, cu gol și pasă de gol, au asigurat punctele necesare pentru a merge în Germania.

Serbia a terminat pe locul al doilea, cu 14 puncte și un golaveraj 15-9. Jucătorii antrenați de Dragan Stojkovic au obținut 4 victorii, două remize și au pierdut ambele întâlniri cu Ungaria, una dintre cele mai în formă echipe europene ale momentului.

Rezultate Serbia în preliminariile Europeanului din Germania:

  • Serbia vs Lituania, 2-0;
  • Muntenegru vs Serbia, 0-2;
  • Bulgaria vs Serbia, 1-1;
  • Serbia vs Ungaria, 1-2;
  • Lituania vs Serbia, 1-3;
  • Ungaria vs Serbia, 2-1;
  • Serbia vs Muntenegru, 3-1;
  • Serbia vs Bulgaria, 2-2.

 

Deși a fost una dintre cele mai respectate echipe naționale de fotbal, Serbia va participa doar la a 6-a ediție a unui European de fotbal, chiar dacă deține și palmaresul Iugoslaviei. Ultima prezență a sârbilor la un turneu final european a fost în urmă cu 24 de ani.

Pentru a obține calificarea, Dragan Stojkovic s-a bazat pe un nucleu de jucători foarte experimentați: V. Milinkovic-Savic (27 ani, Torino), Gudelj (32 ani, Sevilla), Kostic (31 ani, Juventus), Lukic (27 ani, Fulham), Zivkovic (27 ani, PAOK), Veljkovic (28 ani, Bremen), Tadic (35 ani, Fenerbahce), Mitrovic (29 ani, Al Hilal), S. Milinkovic-Savic (29 ani, Al Hilal), Grujic (28 ani, Porto), Maksimovic (29 ani, Getafe), Gacinovic (29 ani, AEK) și Djuricic (32 ani, Panathinaikos). O contribuție decisivă la calificare au avut și Pavlovic (22 ani, Salzburg), Vlahovic (24 ani, Juventus), Erakovic (23 ani, Zenit), Milenkovic (26 ani, Fiorentina), Ilic (23 ani, Torino) și Terzic (24 ani, Salzburg). Golgheterii echipei au fost Mitrovic (5 goluri) și Vlahovic (4 goluri).

Meciuri dificile pentru Serbia la EURO 2024

Conform coeficienților UEFA, la tragerea la sorți a Grupelor EURO din Germania Serbia a fost în a 4-a urnă valorică. Ea a fost distribuită în Grupa C, alături de Anglia, una dintre favoritele competiției, Danemarca și Slovenia. Conform cotelor din oferta de pariuri pentru EURO de la NetBet Sport, Serbia nu este favorită să acceadă în faza eliminatorie a competiției. Pentru a câștiga grupa, jucătorii antrenați de D. Stojkovic sunt creditați cu cota 9.00, în timp ce pentru a termina pe primele 2 locuri primesc cota 2.15.

Situația este una firească în condițiile în care Anglia are un lot fenomenal, iar Danemarca a arătat că se bazează pe o trupă omogenă în care este așteptat să erupă starul de la Manchester United, Rasmund Hojlund. Serbia va prezenta o echipă cu multă experiență, dar care pare că și-a pierdut spiritul și inspirația.

Program Serbia la Turneul Final al EURO:

  • 16 iunie, ora 22:00, Serbia vs Anglia, Arena AufSchalke din Gelsenkirchen
  • 20 iunie, ora 16:00, Slovenia vs Serbia, Munich Football Arena
  • 25 iunie, ora 22:00, Danemarca vs Serbia, Munich Football Arena.

 

Din 8 meciuri în preliminariile EURO 2024, Ucraina a obținut locul 3

Chiar dacă s-au bucurat de simpatia generală, fotbaliștii ucraineni au fost lipsiți de avantajul terenului propriu în aceste preliminarii. Din cauza războiului, ei au jucat pe teren neutru meciurile de acasă. Acest lucru contează foarte mult când ești în grupă cu Anglia și Italia și sunt doar două bilete pentru EURO. Din grupa C din preliminarii au mai făcut parte Macedonia de Nord și Malta.

Fotbaliștii Ucrainei, antrenați de fostul mare internațional Sergyi Rebrov, au obținut 4 victorii și 2 remize în cele 8 meciuri din preliminarii. Dacă Anglia s-a calificat la pas, Ucraina a jucat o „finală” cu Italia pentru al doilea bilet pentru EURO. În meciul disputat la Leverkusen, cele două au ratat numeroase ocazii, dar, pe finalul meciului, spaniolul Gil Manzano le-a refuzat ucrainenilor un penalty evident pentru mulți, la un fault al lui Cristante asupra lui Mudryk.

Rezultate Ucraina în Preliminariile EURO:

  • Anglia vs Ucraina, 2-0;
  • Macedonia de Nord vs Ucraina, 2-3;
  • Ucraina vs Malta, 1-0;
  • Ucraina vs Anglia, 1-1;
  • Italia vs Ucraina, 2-1;
  • Ucraina vs Macedonia de Nord, 2-0;
  • Malta vs Ucraina, 1-3;
  • Ucraina vs Italia, 0-0.

Calificarea a venit din Play-Off-ul Nations League

După ce au terminat pe locul 2 în Grupa 1 a League B din Nations League, iar echipa de pe primul loc, Scoția, și-a asigurat prezența la EURO, fotbaliștii lui Rebrov s-au calificat în UEFA Nations League Play-off, competiție care oferea un bilet pentru Germania.

Adversara din semifinale a fost Bosnia și Herțegovina. Deși au dominat, ucrainenii s-au văzut conduși după 10 minute din repriza a doua, după autogolul lui Matviienko.  Calificarea în finală a venit târziu, după golurile lui Yaremchuk (min. 85)  și Dovbyk (min. 88).  Un scenariu oarecum asemănător a avut și finala Play-off B. La pauză Islanda conducea cu 1-0, dar Ucraina a întors rezultatul prin golurile vedetelor Tsygankov (min. 54) și Mudryk (min. 84).

Ucraina este adversara României la EURO

Fanii naționalei României au urmărit cu interes meciurile din acest Play-off, deoarece, în urma tragerii la sorți de la Hamburg, câștigătoarea era distribuită în Grupa E, alături de România, Belgia și Slovacia.

Deși s-a calificat mai greu, naționala Ucrainei este favorita caselor de pariuri online pentru a merge în optimi, alături de Belgia. Ucrainenii primesc cota 6.50 pentru a câștiga grupa și cota 2.20 pentru a termina pe unul din primele două locuri.

Meciuri Ucraina la EURO 2024:

  • 17 iunie, ora 16:00, România vs Ucraina, Munich Football Arena
  • 21 iunie, ora 16:00, Slovacia vs Ucraina, Dusseldorf Arena
  • 26 iunie, ora 19:00, Ucraina vs Belgia, Stuttgart Arena.