Să joci poker poate fi mai complicat decât pare. Pentru mulți, ca să te distrezi la masa de joc trebuie doar să-ți cumperi fise și să te lași în voia norocului. În realitate, atât la poker online, cât și la poker live, pe lângă noroc, ai nevoie de experiență și de abilități dobândite prin studiu.

Pentru a câștiga experiență îți recomandăm platforma NetBet Poker, un loc sigur și stabil unde să-ți exersezi cunoștințele. Aici vei găsi o mare varietate de jocuri de poker: cash, sit & go, twister sau turnee (speed, freeezout, bounty, etc).

Pentru a-ți însuși strategii de joc și pentru a dezvolta abilități în „citirea adversarilor” este nevoie de studiu. Mediul online abundă de informații referitoare la poker, dar, pentru a deveni profesionist, trebuie să înveți de la cei mai buni. Ți-am pregătit o listă de recomandări care cuprinde 5 din cele mai bune cărți de poker.

Super System, Doyle Brunson (1979)

Doyle Brunson a fost unul dintre cei mai carismatici jucători de poker. El a impresionat prin decență, longevitate, agresivitate, dar și prin rezultate. Doyle Brunson, nume de scenă Texas Dolly,  a fost unul dintre primii jucători participanți la World Series of Poker, a câștigat de două ori Main Eventul WSOP (10 brățări în total) și a fost primul profesionist care a depășit pragul câștigurilor de 1 milion de dolari din poker.

El a acordat o atenție deosebită și teoretizării jocului de poker. În ianuarie 1979, Brunson a publicat Super/ System, un tratat de poker în care prezintă provocările cărora a trebuit să le facă față pentru a ajunge în vârful ierarhiilor, dar și despre strategiile de joc optime pentru anumite momente din poker. Cartea este rezumatul a multor ani în care texanul a experimentat jocul de poker. La ea și-au adus contribuția și alți teoreticieni ai poker-ului: Joeye Hawthorne, Mike Caro, David Slansky și Chip Reese.

The Theory of Poker, David Slansky (1999): cărți de poker de la profesioniști

Publicată în 1999 de David Sklansky, The Theory of Poker este o adevărată enciclopedie a acestui joc. Slansky este un jucător profesionist de poker cu 3 brățări WSOP și câștigător al turneului invitațional Poker By The Book din cadrul WPT 2004. Printre adversarii întâlniți la Poker By The Book s-au numărat Phil Hellmuth, Mike Caro, TJ Cloutier, Mike Sexton și Doyle Brunson.

Având o fire analitică (era poreclit Matematicianul), Slansky a introdus matematica și statistica în ecuația jocului. El a implementat concepte matematice în proiectarea strategiilor de joc, dar a scos în evidență și importanța pregătirii și a planificării jocului sau elemente ale psihologiei poker-ului.

De-a lungul timpului, Slansky a scris 14 cărți despre poker, blackjack sau alte jocuri de noroc.

Din seria cărți de poker, recomandăm The Mental Game of Poker, Jared Tendler și Barry Carter (2011)

Jocul de poker te poate face să pierzi în mod repetat, deși strategia ta de joc este perfectă. Cum faci să nu fii afectat de această situație? Citind cartea The Mental Game of Poker de Jared Tendler și Barry Carter.

Cei doi au scos în evidență importanța unui psihic puternic în jocul de poker. Ei au pus la punct tehnici care să te ajute să rezolvi probleme precum tilt-ul, manipularea variației, controlul emoțional, încrederea, teama și motivația. Autorii exemplifică eficiența tehnicilor publicând experiența a 8 jucători de poker. Succesul cărții s-a materializat prin faptul că Jared Tendler a fost mental coach pentru câteva sute de jucători de poker.

The Intelligent Guide to Texas Hold’em, Sam Braids (2000)

Sam Braids este o minte strălucită, cu două doctorate în fizică. El a fost pasionat de jocul de poker pe care l-a practicat pe Coasta de Vest, pe vasele de croazieră de pe Mississippi și în cazinourile din Atlantic City.

Braids și-a expus experiența căpătată la masa de joc în The Intelligent Guide to Texas Hold’em, publicată în 2000. Aici vei găsi informații utile și sfaturi despre cum să aplici strategia de bază în Texas Hold’em. De asemenea, vei găsi și diagrame statistice, dar și modul în care aspectele sociale și psihologice ale jocului influențează strategia. Numeroase analogii cu jocul de șah te vor ajuta să înțelegi mai bine și diversele analize legate de jocul de poker online și ajustările care trebuie făcute față de jocul cu dealeri reali.

Harrington on Hold’em, Dan Harrington (2004)

Câștigător a 3 brățări WSOP, inclusiv Main Eventul 1995, Dan Harrington (Action Dave) a fost cunoscut ca un strateg deosebit. El a împărtășit secretele succesului său în cartea Harrington on Hold’em publicată în 2004.

Lucrarea conține ponturi despre cum să câștigi mai des, strategii câștigătoare avansate, cu accent pe primele faze ale turneelor de No Limit Hold’em. El explică cum să îți adaptezi stilul, să optimizezi structura pariurilor, să analizezi mâinile și cum să faci față momentelor dificile dintr-un joc.

Lectura recomandărilor noastre este un prim pas în desăvârșirea ta ca jucător de poker. Însușindu-ți aceste sfaturi și experiențe nu vei deveni un câștigător absolut, dar, cu siguranță, te vei impune ca un jucător care merită respectul tuturor.