Turneele de poker necesită unele abilități speciale pentru a fi jucate cu succes. Intense și interesante, ele solicită și rezistența fizică a jucătorilor. Evenimente cu o structură predeterminată, acestea vin în forme și dimensiuni variate, în funcție de valoarea buy-in-ului, numărul de jetoane de start, blind-uri, ante și limite de timp. Pentru o înțelegere mai bună a modului în care funcționează acestea, am pregătit o descriere a tipurilor de turnee din poker online și poker live.
Despre turneele de poker
Turneele de poker sunt acele competiții la care participă 2 sau mai mulți jucători care încep cu un număr egal de fise. Acestea sunt primite în schimbul unei sume de forma X+Y, unde X este suma cu care jucătorul contribuie la fondul de premiere, iar Y (fee) merge la organizator.
Diferența dintre un turneu și mesele cash este aceea că turneele sunt structurate pe niveluri. Ele încep cu cel mai mic pariu obligatoriu (blind) și urcă în conformitate cu structura stabilită înainte de începere (la finalul fiecărui nivel). Există turnee MTT (multi table) sau Sit & Go-uri. Primele încep la o oră specificată, în timp ce ultimele încep atunci când se adună numărul necesar de jucători.
Pe NetBet Casino vei întâlni turnee de poker online de tip No Limit Hold’em, Omaha Pot Limit sau Omaha Hi-Lo. Se mai pot organiza turnee de diverse tipuri de Hold’em (pot limit, fixed limit), Omaha (No Limit, fixed limit), Razz, 5 Card Stud, 7 Card Stud sau mixte (Horse). Premiile sunt stabilite în funcție de numărul de jucători, de intrări (buy-in, rebuy, add-on) sau de contribuția organizatorilor (turnee cu câștiguri garantate). Numărul câștigătorilor și valoarea premiilor (în procente din fondul total) sunt stabilite înainte de a începe turneul. Care sunt principalele tipuri de turnee?
Turneele Freezout
Acesta este tipul predominant de MTT. În acest turneu fiecare jucător începe cu același număr de fise, iar în momentul în care le-a pierdut, părăsește jocul. Fondul de premii este format din suma acumulată din taxa de participare. Aceste turnee durează mai puțin și au dezavantajul unor premii mai mici.
Turnee cu rebuy și add-on
Și în cazul acestor turnee premiile sunt în funcție de taxa de participare. Diferența este făcută de posibilitatea de a re-intra în joc după ce ai pierdut buy-in-nul. Este prevăzută o perioadă limitată în care acest lucru este posibil. În unele cazuri este acceptat un rebuy dublu, caz în care primești un număr dublu de fise.
La finalul perioadei de rebuy este activat add-on-ul. Pentru o taxă specificată vei primi un număr aleatoriu de fise. Scopul acestor re-intrări este acela de a mări fondul de premii fără ca numărul de jucători să crească. Aceste turnee durează mai mult, deoarece se adună mai multe fise în medie per jucător. Totuși, pentru ca acestea să se încadreze într-o anumită perioadă de timp, este modificată structura blindurilor și durata nivelurilor.
Turnee de poker cu câștiguri garantate
Acestea sunt turnee freezout cu diferența că fondul de premii este acoperit de organizator (plătește diferența dintre suma strânsă și fondul garantat). Există posibilitatea ca numărul de jucători să acopere suma garantată, dar și ca organizatorul să piardă. Când fondul garantat este depășit, în funcție de cum este stabilit, sumele în plus pot să intre în conturile organizatorului sau să suplimenteze premiile.
Turnee Knockout
Acestea sunt turnee frezout în care o parte din taxa plătită merge spre premii bounty. De obicei, spre premiile obișnuite merg 80% din fondul de premiere. Sumele bounty se plătesc pentru jucători eliminați.
Există situații în care doar anumiți jucători sunt desemnați Bounty. În alte situații, fiecare jucător eliminat acordă un premiu suplimentar. Există și situații în care premiile bounty se acordă progresiv: jumătate din suma bounty intră în contul jucătorului care elimină un Bounty, iar cealaltă jumătate este transferată ca recompensă pentru cel care îl va elimina.
Turnee Shootout
Acesta este un turneu multi-table la care la nivelul următor se califică doar câștigătorul mesei. Acest tip de turneu îți oferă avantajul de a juca la masă cu aceiași adversari.
Turneele Sit & Go
Sunt turnee cu taxă fixă de intrare la care se poate înscrie doar un anumit număr de jucători. Ele încep când se completează numărul de jucători. Pe site-urile online întâlnim o mare diversitate de turnee sit & go, acestea putând avea și premii suplimentare (jackpoturi).
Turneele satelit
Sunt turnee cu taxă de participare scăzută care îți permit să te înscrii la turnee cu buy-in mare. Pentru a reuși trebuie să câștigi succesiv mai multe turnee satelit. Un exemplu în acest sens este aventura lui Chris Moneymaker. În 2003 acesta s-a calificat la WSOP din sateliți online. După un joc solid, el a câștigat Main Event-ul, plecând acasă cu un premiu de 2.5 milioane de dolari. După acest moment, pokerul online a crescut mult în popularitate, fenomen cunoscut sub numele „efectul Moneymaker”.
Turnee Step Poker
Combină turneele satelit cu turneele Sit & Go. Ele îți oferă șansa de a obține un bilet de intrare la un eveniment cu taxă mare. Spre deosebire de turneele satelit, aici, chiar dacă nu câștigi un biklet pentru pasul următor, este posibil să obții o re-intrare la un nivel inferior.
Turneele Freeroll
Acestea sunt turnee gratuite la care pot participa doar anumiți jucători sau un număr limitat de jucători. Deși nu se plătește o taxă de intrare, câștigurile din aceste turnee sunt bani reali. Acestea sunt turneele cu care și-au început aventura online cei mai mulți dintre jucătorii de poker.
Alte caracteristici care diferențiază turneele de poker
Sunt și alte aspecte care diferențiază turneele de poker. În funcție de viteza de joc se remarcă turnee Speed, Turbo sau Hyper-Turbo. Dacă la turneele obișnuite nivelurile de joc durează 10 minute sau mai mult, la cele Turbo timpul se reduce la 5 minute, iar în cazul celor Hyper Turbo la 3 minute.
În funcție de numărul de jetoane cu care începe fiecare jucător, turneele se împart în Deep Stacks (cu multe fise) și Short Stacks (cu mai puține fise). După numărul de jucători de la mese întâlnim turnee Full-Ring (cu 9 sau 10 jucători), Short-handed (de obicei cu 6 jucători) sau Heads-up (cu 2 jucători).
Pentru o mai bună înțelegere a acestor clasificări te invităm pe NetBet Poker! Alege ce turnee de poker te avantajează și testează-ți abilitățile!