Cei mai mulți dintre jucătorii de poker au început această aventură la o masă de joc unde parteneri le-au fost prietenii. Pokerul Clasic sau Five Card Draw reprezenta o oportunitate de a socializa cu aceștia, dar și un motiv pentru distracție cu multă adrenalină. Considerat cea mai simplă variantă de poker, Five Card Draw între prieteni a fost cea mai populară formă a jocului, fiind detronat de apariția jocurilor de poker online. Astăzi, prezența sa în cazinouri online sau la turnee de poker live este una foarte redusă. Noua vedetă a jocului de poker este Texas Hold’em, o variantă derivată din Five Card Draw.
Ce au în comun Five Card Draw și Texas Hold’em?
Diverse forme se jucau de mult timp, dar părintele pokerului este considerat Jonathan H. Green, un participant la Războiul Civil din America. El a sintetizat un set de reguli care a popularizat acest joc printre militarii combatanți. Bineînțeles, vorbim despre Five Card Draw.
Din acest joc s-au desprins mai multe variante, cele mai populare fiind Texas Hold’em, Omaha, Card Stud, etc. În acest moment, Texas Hold’em este cea mai jucată variantă de poker, atât în cazinourile clasice, cât și în cele online sau între prieteni. Cum s-a ajuns la această stare de fapt? Texas Hold’em s-a impus prin acțiunea mai intensă și nivelul crescut de adrenalină.
Ce au în comun cele două jocuri?
- Se joacă cu un pachet cu 52 de cărți, fără Jokeri.
- În ambele variante există un dealer (la pokerul clasic, pe rând, fiecare jucător este dealer și participă la joc, în timp ce la Texas Hold’em dealerul nu joacă).
- Cărțile jucătorilor sunt distribuite cu fața în jos.
- Ierarhia mâinilor de poker este aceeași: chinta royală, chinta la culoare, careu, ful, culoare, chintă, trei bucăți, două perechi, o pereche, carte mare.
- În ambele variante ale jocului poți să părăsești mâna când vrei.
- Câștigă cel care completează cea mai tare mână sau cel care rămâne singur la masă.
Diferențe între Texas Hold’em și poker clasic
Jocul de Hold’em a complicat puțin lucrurile, adăugând suspans și adrenalină. În timp ce acțiunea a devenit mai intensă, componenta de socializare și-a pierdut din importanță. Cumva, Hold’em-ul este un joc pentru profesioniști sau pentru cei care tind să progreseze, în timp ce Five Card Draw, mai simplu și mai puțin costisitor, era ideal pentru o seară între prieteni.
Principale diferențe între Hold’em și Five Card Draw:
- Numărul de jucători – pokerul clasic se joacă cu 2-6 jucători, în timp ce la Hold’em numărul acestora poate crește până la 10.
- Cărți comune – în pokerul clasic nu există cărți comune. Fiecare jucător primește 5 cărți pe care le ascunde de partenerii de joc. El poate schimba 0-3 cărți, astfel încât va cunoaște în exclusivitate până la 8 cărți. La Texas Hold’em, fiecare jucător cunoaște în exclusivitate doar cele două cărți de start, celelalte 5 fiind comune: flop (3), turn (1), river (1).
- Pariuri – la pokerul clasic se joacă cu ante, în timp ce la Hold’em se joacă cu Blind-uri (uneori și cu ante).
- Decizii – unele decizii sunt comune: check, call, bet, raise, fold. La pokerul clasic, jucat între prieteni pot să apară acțiuni suplimentare cum ar fi pariurile fără să vezi cărțile (NV, Blind sau Stradă – cunoscută printre jucătorii români ca „pe de trei”) sau Parol (toată lumea renunță și se reface jocul).
- Rundele de pariere – în general, la five card sunt doar două runde de pariere (înainte de schimbarea cărților și după), în timp ce la Hold’em sunt 4: pre-flop, pe flop, pe turn și pe river.
- Formarea mâinii finale – la poker clasic mâna finală este formată din cărțile reținute din mâna de start și cele schimbate, în timp ce la Hold’em aceasta este formată din oricare 5 cărți din cele 7 la care jucătorul are acces (2 din mână și 5 pe masă).
- Cacealmale – neexistând cărți comune, în pokerul clasic cacealmaua (bluff-ul) are șanse mai mari de reușită.
- Buget – să joci Texas Hold’em presupune un buget mult mai mare. Mai multe runde de pariere înseamnă mai mulți bani investiți pentru a vedea cărțile adversarului.
Ce alegem?
Nu există un răspuns unic la această întrebare. Este evident că cei care doresc o seară liniștită între prieteni, în care poveștile să curgă în timp ce se savurează o bere rece, preferă pokerul clasic. Ritmul acestuia este mai domol, iar sumele necesare pentru a juca sunt mai mici. Un alt motiv pentru care acest stil de poker poate fi preferat este faptul că inspirația joacă un rol major în construcția mâinii finale. La Hold’em acest lucru nu se întâmplă, acțiunea depinzând doar de structura de pariere.
Hold’em-ul este preferat pentru dinamismul acțiunii, dar mai ales pentru suspans. Teoretic, cu 5 cărți comune, ai mai multe informații despre eventuala mână a adversarului, dar vei putea citi ce se ascunde în spatele pariurilor sale?
Totuși, am putea spune că răspunsul îl găsim îm cazinouri unde jocul de Five Card Draw este întâlnit din ce în ce mai rar, semn că se pune mare preț pe competitivitate. Încearcă-ți cunoștințele și abilitățile și află cât ești de competitiv jucând poker online la NetBet Poker!