Știai că în oferta de pariuri a NetBet Sport vei avea posibilitatea de a plasa un pariu și pe evenimente mai…deosebite? Pe NetBet Sport vei găsi piețe alternative, atât pentru evenimente sportive, precum Superbowl, cât și pentru evenimente socio-culturale. În articolul de astăzi ne vom concentra atenția pe cea mai urmărită competiție muzicală din Europa (și Australia) – Eurovision 2023.
Prima ediție de Eurovision
Concursul a fost creat ca experiment pentru produce programe de televiziune mai ieftine pentru rețelele naționale. Dacă transmisiile internaționale sunt acum rutină, la mijlocul secolului trecut erau considerate un adevărat miracol tehnologic.
După “antrenamente” făcute cu alte transmisii de acest gen, în 1956 a avut loc prima ediție a concursului Eurovision, fiind găzduită de Lugano (Elveția). Șapte țări au participat, iar câștigătoare a fost chiar țara gazdă.
Tradiția ștafetei câștigătoarei a pornit în anul 1958, iar de la șapte țări fondatoare, în anii ’60 s-a ajuns la 16-18. După 1989 s-au alăturat și țările din Europa Centrală și de Est.
Concursul a trecut prin multe schimbări, de la numărul participanților, la durata melodiilor și inclusiv numărul de artiști permiși pe scenă. În 2015, de exemplu, Australia a fost prima țară din afara spațiului european invitată să participe. Deși fiecare schimbare a fost întâmpinată de anumite obiecții, show-ul a intrat în istorie, fiind cel mai longeviv concurs muzical.
Topul celor mai titrate țări
Poate fi surprinzător, dar cea mai titrată țară din istoria Eurovision nu este una din cele patru țări scandinave, ci Irlanda. Mica țară insulară a câștigat competiția de 7 ori și a devenit prima țară care a câștigat concursul de trei ori consecutiv.
O țară scandinavă nu avea totuși cum sa lipsească din acest top, iar pe locul doi vine puternic Suedia, cu 6 victorii în competiție. Țara este cunoscută pentru cei mai de succes artiști care au câștigat concursul – formația ABBA și artista Loreen. Deși nu au mai câștigat din 2015, suedezii au terminat competiția in top 5 deci ne putem aștepta curând la o egalitate cu Irlanda.
Al treilea loc pe podium este împărțit de patru țări: Regatul Unit, Olanda, Luxembourg și Franța.
România la Eurovision
România s-a alăturat concursului în 1994. Până astăzi, artiștii români nu au reușit să obțină o victorie, dar au avut performanțe notabile. În 2005 și 2010, am obținut medalia de bronz in concurs datorită melodiilor Let me Try (Luminița Anghel&Sistem) și Playing with Fire ( Paula Selling & Ovi).
Despre Eurovision 2023
Țările participante de anul acesta și-au ales deja melodiile cu care speră să câștige concursul. Prima semifinală va avea loc pe 9 mai, a doua pe data de 13 mai, urmând apoi ca țările ce au obținut numărul necesar de puncte în aceste două reprize să se întâlnească în finala de pe 13 mai. Lor li se alătură cele 5 țări care contribuie cel mai mult din punct de vedere financiar: Spania, Franța, Italia, Germania și regatul Unit.
România speră să obțină prima victorie cu melodia D.G.T. (Off and On) a lui Theodor Andrei, o melodie cu versuri în română și engleză.
Participanții fiind deja stabiliți, au apărut deja pronosticurile pentru câștigătorul competiției. Dacă ai ascultat deja toate melodiile și ai un favorit, poți paria antepost pe acesta pe NetBet. Conform specialiștilor, Suedia are prima șansă cu o cotă de 1.60. Nu este de mirare, artista care și va reprezenta țara este fosta câștigătoare din 2012, Loreen. Pe locul doi este o altă țară scandinavă, Finlanda, cu o apariție excentrică a lui Kaarija cu o cotă de 4.50. Câștigătoarea anului trecut, Ucraina este și ea în top cu o cota de 10.00.