Fotbalul este cel mai iubit sport la nivel planetar și principala sursă de selecții pentru biletele la pariuri sportive. Astăzi, fotbalul a pătruns în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii și este practicat atât de cei cu bani, cât și de cei cu venituri mici.
La începuturile sale, pentru a deveni vizibil, fotbalul a avut nevoie de pasiunea celor care îl practicau, dar și de sprijinul unor personalități recunoscute. Puțini sunt cei care știu că fotbalul românesc a primit un sprijin substanțial din partea Casei Regale.
Primul meci al echipei naționale de fotbal s-a jucat sub patronajul Casei Regale
România a disputat primul meci de fotbal internațional pe 8 iunie 1922, la Belgrad. Tricolorii s-au impus cu 2-1 în fața reprezentativei Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, într-un eveniment care celebra căsătoria prințesei române Marie de Hohenzollern – Sigmaringen cu Regele Alexandru I al Iugoslaviei.
Comisia de Fotbal, înființată în 1909, l-a desemnat pe Teofil Muraru să construiască această echipă. Intelectual de elită (doctor în drept), dar și un sportiv consacrat (campion național la aruncarea ciocanului), acesta s-a bazat pe echipele din Ardeal pentru a forma naționala. Membru fondator al Universității Cluj (1919), Moraru l-a desemnat pe componentul acesteia, Aurel Guga, să fie căpitanul echipei din care au mai făcut parte Carol Frech, Paul Schiller, Adalbert Ritter (Chinezul Timișoara), Elemer Hirsch (CA Cluj), Alois Szilagy (MTK Tg. Mureș), Nicolae Honisberg, Francisc Ronnay (CA Oradea), Dezso Jakobi (Nagybu Cluj), Francisc Zimmermann (CA Timișoara) și Ion Auer (AMEFA Arad).
Carol al II-lea era un apropiat al sportului
Pasionat de poker și fotbal, Carol al II-le era fan al echipei Venus București. Echipa a câștigat 8 titluri în perioada interbelică și era condusă de Gabriel Marinescu, un apropiat al lui Carol al II-lea, fost general, prefect al Capitalei, ministru de interne și ministru al ordinii publice. Venus București avea un stadion cu 15.000 de locuri, a organizat primul meci în nocturnă din România și era susținută de prima galerie organizată din țară.
În 1925, când încă era principe, Carol al II-lea a înscris în Categoria a 2-a, echipa Principele Carol. În 1926 a fost inaugurat Stadionul Principele Carol, cel care mai târziu va fi cunoscut sub numele de Stadionul Republicii. Construit după ideile și planurile arhitecților Marcel Iancu și Horia Creangă (nepotul scriitorului Ion Creangă), stadionul cu 30.000 de locuri era considerat ca fiind cel mai modern din estul Europei.
Carol al II-lea a transmis dragostea pentru sport Regelui Mihai
După ce Carol al II-lea a părăsit România pentru a fi alături de Elena Lupescu, numele echipei „Principele Carol” a fost schimbat în „Principele Mihai”. Implicarea viitorului rege la echipă era inexistentă, deoarece acesta avea doar 5 ani. Totuși, după doi ani, echipa a promovat în prima ligă unde a activat 6 sezoane, ultima dată sub titulatura „Voievodul Mihai București”.
Casa Regală a României a patronat inaugurarea stadionului Giulești pe 10 iunie 1939. La ceremonie au participat Regele Carol al II-lea și Principele Mihai. Invitat de onoare a fost Prințul Paul al Greciei.
Deși era pasionat de automobilism, Regele Mihai era atras și de fotbal. Există scrieri ale vremii care menționau că acesta juca fundaș stânga, dar și că îi plăcea să arbitreze meciuri de fotbal. În același timp era un mare susținător al echipei naționale. Mai multe fotografii din epocă certifică prezența sa la deschiderea Balcaniadei din 1936 (România – Grecia, 5-1), la partida cu Iugoslavia (10 mai 1936) sau la un eveniment organizat în 1940 pe fostul stadion „Principele Carol”.
Casa Regală a României a fost și rămâne o mare admiratoare a fenomenului sportiv, în ultimele decenii oferind Înalte Patronaje structurilor sportive cum ar fi Comitetul Olimpic Român (2015), Federația Română de Oină (2013), Federația Română de Rugby (2015), Asociația Română de Aeromodelism (2015), Federația Română de Scrimă (2011), Federația Română de Tir cu Arcul (2011), Asociația Voluntarilor Invictus România (2016), Federația Română de Badminton (2017), etc.