Amatorii de pariuri sportive preferă competițiile interne din România, în special pe cele fotbalistice. Este normal, deoarece informațiile despre evenimentele sportive în care sunt implicați sportivii români sunt mai accesibile. Dar urmărind îndeaproape evoluțiile sportivilor români suntem nevoiți să constatăm că sportul românesc performează în din ce în ce mai puține discipline.
Într-un an în care s-au disputat Jocurile Olimpice, campionate mondiale și europene, avem destul de puține motive de bucurie. La gimnastica artistică, atletism și judo, sporturi în care aveam un cuvânt greu de spus, aproape nu mai contăm, iar la sporturile de echipă au trecut deja câteva decenii de când nu au mai apărut rezultate notabile. De aceea trebuie să apreciem la adevărata valoare cele câteva performanțe de excepție ale sportivilor români.
Singurul titlu olimpic a fost adus de canotaj
România a câștigat o singură medalie de aur la Olimpiada de la Tokio. Aceasta a fost adusă de echipajul de de dublu vâsle feminin format din Simona Radiș și Ancuța Bodnar. Sportivele nostre au confirmat statutul de favorite și au condus cursa într-o manieră autoritară. Timpul de 6:41:03 a reprezentat un nou record olimpic.
Aceasta este a XX-a medalie de aur obținută de canotajul românesc la olimpiade. Astfel, această disciplină sportivă rămâne una dintre puținele care găsesc resurse pentru a menține ștacheta ridicată.
Argint cu bărcile de dublu-rame și 4 rame masculin
De altfel, canotajul a fost sportul care ne-a adus și două medalii olimpice de argint prin echipajul de dublu rame masculin (Marius Vasile Cozmiuc și Ciprian Tudosă) și cel de 4 rame fără cârmaci masculin (Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari).
Ana Maria Popescu – a treia medalie olimpică din carieră
Ana Maria Popescu (fostă Brânză) a ratat în mod dramatic aurul olimpic în acest an. Favorită în opinia specialiștilor și a bookmakerilor casei de pariuri online NetBet, sportiva noastră a pierdut tușa decisivă în fața chinezoaicei Sun Yiwen în finala probei feminine de spadă îndividual. Argintul cucerit la Tokyo este a treia medalie cucerită de Ana Maria la Olimpiade după aurul pe echipe obținut la Rio, în 2016 și argintul obținut la individual în 2008, la Beijing.
Ajunsă la 36 de ani, sportiva noastră a fost desemnată cea mai bună spadasină a lumii în 2021. Ea a mai obținut acest titlu în sezoanele 2007-2008, 2008-2009, 2012-2013 și 2019-2020. Cu numeroase Cupe Mondiale câștigate, cu 7 medalii la Campionatele Mondiale (2 de aur, 2 de argint și 3 de bronz) și 13 medalii europene (7 de aur, 4 de argint și 2 de bronz), Ana Maria Popescu este cea mai titrată scrimeră din Romania și una dintre cele mai mari sportive ale lumii. Aceasta a anunțat la finalul anului 2021 că se retrage din activitatea de sportivă de performanță.
Alte rezultate de top ale sportivilor români în 2021
Campioni mondiali la seniori:
- Gimnastică aerobică – grup – Bocser Gabriel, Cucu Teodora, Tavoc Daniel, Gavrilovici David, Popa Mihai Alin
- Sambo, 72 kg – Maleika Volha
Campioni europeni de seniori:
- Canotaj – dublu vâsle feminin – Simona Radiș, Ancuța Bodnar
- Canotaj – 8+1 feminin – Rusu Maria Magdalena, Bejinariu Viviana, Dedu Georgeta, Tivodaru Maria, Vrînceanu Ioana, Bereș Amalia, Bereș Mădălina, Tilvescu Denisa, Druncea Daniela
- Haltere – 49 kg, smuls – Csengery Monica Suneta
- Haltere – 49 kg, aruncat – Csengery Monica Suneta
- Haltere – 49 kg, total – Csengery Monica Suneta
- Haltere – 64 kg, smuls – Toma Loredana Elena
- Haltere – 64 kg, aruncat – Toma Loredana Elena
- Haltere – 64 kg, total – Toma Loredana Elena
- Karate – kata blind – Alexe Dorin
- Înot – 100 m spate – Robert Glință
- Înot – 100 m liber în bazin scurt – David Popovici
- Powerlifting – cat. 83 kg împins din culcat – Irimie Andrei Nicolae
Ți-a plăcut postarea noastră? S-ar putea să îți mai placă și:
Cele mai nostime nume de echipe și meciuri de fotbal din Romania
Poreclele fotbaliștilor români. Tu câte din ele știi? Fă-ți testul