NetBet Blog Romania

Cele mai faimoase femei din istoria jocurilor de noroc – Partea 1

De-a lungul istoriei lungi și variate a jocurilor de noroc, femeile nu au fost întotdeauna considerate ca fiind potrivite pentru a se juca la casino. Chiar și în prezent, când nu există limitări de gen, bărbații sunt încă mult mai prezenți în lumea jocurilor de noroc, indiferent de formă. În acest articol, ne-am propus să ne aducem mica noastră contribuție la repararea acestei nedreptăți, prezentându-vă unele dintre cele mai faimoase jucătoare din istorie, de la celebrele jucătoare din Vechiul Vest, până la doamnele care zguduie lumea gamblingului contemporan (în a doua parte a acestei serii de postări).

În rândurile care urmează vom prezenta o istorie mai puțin cunoscută a jocurilor de noroc, o istorie axată pe femeile feroce care au sfidat normele sociale și au făcut din jocurile de noroc terenul lor de luptă, deschizând calea pentru milioane de alte persoane care au luat parte la această pasiune străveche pe picior de egalitate cu bărbații. Să începem, nu?

Lottie Deno (Roul-Lottie)

Orice istorie a jucătoarelor celebre trebuie să înceapă cu o femeie pe nume Lottie Deno, care era atât de pricepută în arta jocurilor de noroc încât notorietatea ei a străbătut în lung și în lat Vechiul Vest. Se spune, de asemenea, că s-a bucurat de compania unora dintre cei mai faimoși jucători bărbați din toate timpurile. Cum ar fi Doc Holiday, celebrul jucător de poker și pistolar.

Născută probabil sub numele de Carlotta J. Thompkins în 1844 în Kentucky, Lottie a învățat multe de la tatăl ei, un crescător de cai de curse bogat. La moartea acestuia, a fost trimisă la Detroit de către mama ei, unde trebuia să își găsească un soț.

Destinul, însă, avea alte planuri pentru Lottie. Și, după ce și-a pierdut toți banii, a început să călătorească de-a lungul râului Mississippi. Și să joace poker pe vasele fluviale. Probabil că în această perioadă a căpătat porecla Deno, de la cuvântul spaniol pentru bani (dinero).

Călătoriile sale au dus-o în curând în San Antonio, Texas, unde a întâlnit un partener de joc, Frank Thurmond, care era uimit de abilitățile lui Lottie. Viața unei jucătoare de noroc nu era una ușoară la acea vreme, iar Îngerul din San Antonio (poreclă a lui Lottie) s-a trezit în curând fugind din oraș după ce Thurmond a fost acuzat de crimă.

Lottie și Frank s-au căsătorit în cele din urmă și au renunțat la viața lor de jocuri de noroc, reușind chiar să devină membri respectabili ai comunității din Deming, New Mexico. Una dintre cele mai faimoase jucătoare de noroc din Vechiul Vest, Lottie Deno, a murit la vârsta de 89 de ani în Deming. A rămas unul dintre cei mai cunoscuți locuitori ai orașului.

Eleanor Dumont (Madame Moustache)

Următoarea pe lista noastră de jucătoare celebre este o doamnă cu o poreclă neobișnuită și o poveste de viață și mai ciudată. Faptele despre viața lui Eleanor DuMont, sau Madame Moustache, așa cum a ajuns să fie cunoscută mai târziu în viață, sunt puține. Dar ceea ce știm cu siguranță este că ea a fost responsabilă pentru deschiderea lumii blackjack-ului pentru femei.

Este posibil să se fi născut sub numele de Simone Jules în 1829. Și-a asigurat locul în arhivele jucătorilor celebri din Vechiul Vest în 1854, când s-a mutat în Nevada City, California. Acolo, a deschis o sală de jocuri de noroc numită după jocul la care excela, Vingt-et-un (predecesorul blackjack-ului). Deși a deschis calea pentru ca femeile să joace Blackjack, DuMont se presupune că nu a permis altor femei să intre în salon, bazându-se pe bărbați ca și clienți, care vizitau localul pentru a se bucura cu curiozitate de serviciile “femeii dealer”.

După câțiva ani de succes al salonului în plină goană după aur, metalul prețios a început în cele din urmă să se epuizeze, iar Madame Mustache a părăsit Nevada City. Datorită reputației sale de dealer corect, și-a găsit de lucru în California, Arizona și Montana.

În anii 1860, așa cum era tipic pentru o jucătoare la acea vreme, a adăugat o altă meserie la repertoriul ei, operând bordeluri în mai multe orașe pe care le vizita cu regularitate. Un deceniu și o tonă de bani mai târziu, ea s-a căsătorit cu un bărbat care a înșelat-o în scurt timp de averea ei, obligând-o să se întoarcă la jocurile de noroc.

DuMont, pionieră a jocurilor de noroc, s-a stins în 1879, când a fost găsită moartă în urma unei supradoze de morfină, mișcare la care a recurs după ce a pierdut o mare sumă de bani la un joc de cărți.

Maria Gertrudis Barceló (Regina păcatului)

Secolul al XIX-lea a fost o perioadă prolifică pentru femeile care practică jocurile de noroc, deoarece a pus încă o bijuterie pe coroana celor mai faimoase femei din istoria jocurilor de noroc. Născută la începutul secolului, Maria Gertrudis “Tules” Barceló era deja cunoscută ca Regina Păcatului la vârsta de 25 de ani. Ea a devenit faimoasă datorită unei săli de jocuri de noroc ilegale pe care o conducea în Munții Ortiz, New Mexico, atrăgând atenția atât a autorităților, cât și a presei.

Spre deosebire de majoritatea jucătoarelor de noroc din acea perioadă și în ciuda poreclei sale, se știe că Barceló nu s-a implicat niciodată în prostituție. Ea și-a păstrat afacerile strict în sectorul jocurilor de noroc și, pe lângă faptul că a fost o femeie de afaceri de succes, a fost și o jucătoare renumită la jocul de cărți Monte.

Deși s-a bucurat de o mare faimă de-a lungul vieții, nu există reprezentări exacte ale lui Barceló. Ceea ce se știe este că a strâns o avere din afacerea sa de jocuri de noroc din Santa Fe – peste 350.000 de dolari în banii de astăzi, potrivit relatărilor oficiale – și a avut o înmormântare elaborată în 1852, la care au participat mulți dintre concetățenii săi.

Alice Ivers Duffield Tubbs Huevert (Poker Alice)

Încheiem capitolul jucătoarelor celebre din Vechiul Vest cu Alice Ivers Duffield Tubbs Huevert, cunoscută mai bine sub numele de Poker Alice.

Născută în Anglia în 1851, Alice și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Statele Unite. Ea a intrat în lumea pokerului în urma morții primului ei soț, el însuși un jucător celebru, după ce a fost prinsă într-o situație financiară dificilă. Alice a jucat și a împărțit cărți, făcându-și rapid un nume printre femeile celebre din poker. În momentul în care și-a câștigat porecla Poker Alice, era deja populară, atrăgând mulțimi mari la jocurile sale.

Alice era o fată dură, cunoscută pentru faptul că purta mereu o armă, pe care a folosit-o în mai multe ocazii și chiar a ucis un bărbat pentru că nu a respectat regula ei “fără muncă duminica”. Ivers a petrecut o scurtă perioadă de timp în închisoare, dar a fost achitată după ce a susținut că l-a împușcat în legitimă apărare. Și s-a întors rapid la conducerea sălii sale de jocuri de noroc și a bordelului Poker’s Palace din Dakota de Sud.

Deși nu există înregistrări oficiale ale câștigurilor sale, Poker Alice a susținut că a câștigat 250.000 de dolari (peste 3 milioane de dolari în banii de astăzi) în timpul vieții. Una dintre primele vedete din lunga istorie a jucătoarelor celebre a murit în 1930, în urma unei operații eșuate. Personajul ei a fost imortalizat în mai multe filme, printre care Poker Alice din 1987, cu Elizabeth Taylor în rolul principal.

Mayme Stocker

Mayme Stocker nu a fost ea însăși o jucătoare, dar a contribuit substanțial la istoria recentă a jocurilor de noroc feminine. Născută în 1875, fiind cea mai mare din șase copii, Stocker a învățat de la o vârstă fragedă să se ocupe de gospodărie și și-a dobândit abilitățile manageriale.

După ce s-a căsătorit cu un muncitor de la calea ferată și s-a mutat de mai multe ori prin țară, Mayme și noua ei familie s-au stabilit în cele din urmă în orașul în plină expansiune Las Vegas. Dezamăgită de lipsa divertismentului și a facilităților, Stocker și-a propus să agite orașul și, în 1920, a deschis Northern Club pe strada Fremont din Las Vegas, care a căpătat rapid statutul de punct de reper local.

Deși nu a jucat niciodată jocuri de noroc, Stocker a intrat în istoria jocurilor de noroc ca prima femeie care a deținut o licență de jocuri de noroc, odată ce Las Vegas a legalizat complet jocurile de noroc în 1931. Aceasta a fost o realizare uluitoare, având în vedere că, la acea vreme, femeile erau rareori văzute jucând în public, ca să nu mai vorbim de operarea unui cazinou.

După un deceniu în care a condus cu succes afacerea, Mayme a lăsat afacerea fiilor săi, dar a rămas activă în viața publică din Las Vegas până la moartea sa, în 1972.

Femei din istoria jocurilor de noroc – Shirley Branucci

În anii 1970, în Las Vegas, femeilor încă li se permitea, de obicei, să dea cărțile doar la mesele de Blackjack, în timp ce alte tipuri de jocuri de cazino obișnuite, cum ar fi ruleta sau baccarat, erau de domeniul bărbaților. Shirley Branucci și-a făcut un renume nu ca jucătoare, ci ca prima femeie dealer de Baccarat de pe Las Vegas Strip.

Branucci a venit în Orașul Păcatelor în anii 1950, hotărâtă să facă bani mulți servind cocktailuri în stațiunea cazinourilor. Dar, un deceniu mai târziu, când munca a început să-i afecteze sănătatea, șeful ei, directorul general al cazinoului Stardust, a sfătuit-o să urmeze o școală de crupieri.

Pentru a ilustra situația în care se aflau femeile care jucau jocuri de noroc în această perioadă, vă spunem că, atunci când a început să dea cărțile la baccarat, cazinoul nu avea o uniformă de femeie pentru ea, așa că a trebuit să cumpere două smochinguri și să le modifice pentru a se potrivi siluetei sale minuscule.

Presa a mediatizat pe larg succesul ei și chiar a apărut în mai multe emisiuni TV legate de jocurile de noroc. Shirley Branucci și-a petrecut ultimul deceniu din cariera sa de 37 de ani ca manager de Baccarat la Stardust, fiind prima femeie care a deținut vreodată acest titlu.

Claudine Williams

Claudine Williams a fost un fel de copil-minune al jocurilor de noroc. Născută în 1921 în Louisiana, ea a început de la o vârstă fragedă să își asigure un loc printre jucătoarele celebre. La 12 ani, era angajată la o casă de jocuri de noroc; la 15 ani, știa să joace aproape toate jocurile de cazino, iar când a împlinit 21 de ani, Williams conducea deja un local de jocuri de noroc în Texas!

În această perioadă, l-a cunoscut pe viitorul ei soț, Shelby Williams, cu care s-a mutat în Las Vegas. În 1963, cei doi au cumpărat cazinoul Silver Slipper și l-au operat cu destul succes înainte de a-l vinde lui Howard Hughes. Cu toate acestea, au cumpărat în curând terenul de vizavi de Ceasar’s Palace și în 1973 au deschis un local nou-nouț, Holiday Casino, cunoscut acum sub numele de Harrah’s Hotel and Casino.

După moartea lui Shelby, în 1977, Claudine a preluat frâiele Holiday Casino, devenind prima femeie director al unui cazinou important. Dar realizările lui Williams nu s-au încheiat aici. Ea a fost, de asemenea, prima femeie care a ocupat funcțiile de președinte al consiliului de administrație al American Bank of Commerce și de președinte al Camerei de Comerț din Las Vegas.

Cea mai mare realizare pentru Claudine Williams a venit în 1992, când această figură revoluționară a devenit prima femeie care a fost inclusă în Gaming Hall of Fame.

 

Există diferențe de gen în rândul jucătorilor de noroc?

În ceea ce privește implicarea și frecvența jocurilor de noroc, cercetările au arătat de nenumărate ori că bărbații sunt mai înclinați să se implice în activități de jocuri de noroc decât femeile. Deși cifrele diferă de la un studiu la altul, cifrele sunt întotdeauna înclinate de partea bărbaților.

Examinând legăturile dintre gen și jocurile de noroc, studiile au constatat că, în ceea ce privește implicarea în jocurile de noroc sau frecvența jocurilor de noroc, bărbații joacă de două ori mai mult decât femeile (69% dintre bărbați față de 36% dintre femei).

Potrivit anumitor studii, există diferențe semnificative între sexe și în ceea ce privește jocurile de noroc problematice: luând în considerare vârsta, familia și statutul socio-economic al respondenților, rata bărbaților care se confruntă cu probleme de joc este de circa 20,1%, față de 7,8% în rândul femeilor. Cu alte cuvinte, bărbații sunt de trei ori mai predispuși să dezvolte probleme legate de jocurile de noroc în comparație cu femeile.

Factorii care contribuie la angajarea în jocurile de noroc și, potențial, la dezvoltarea de probleme legate de jocurile de noroc, includ comportamentul impulsiv, tendința de a-și asuma riscuri și anxietatea socială, toate acestea părând a fi mai pronunțate la bărbați decât la femei, potrivit cercetătorilor.

Exit mobile version