Fotbalul traversează o perioadă foarte animată în care se stabilesc ierarhiile la nivel de jucători (decernarea Ballon D’Or). Se fac calcule. Și se stabilesc cotele la pariuri sportive pentru echipele care vor accede în faza eliminatorie a competițiilor europene. Și se construiesc strategii pentru campaniile de transferuri din iarnă.
După cum se știe, fotbalul naște pasiuni copleșitoare. Puține activități au potențialul de a face mulțimile să se exprime într-un glas, așa cum o face sportul rege. Și, cum oamenii își exprimă cel mai bine emoțiile prin cântece, Your Never Walk Alone a ajuns una dintre cele mai cunoscute melodii din lume după ce a a fost adoptată ca imn de Liverpool și Celtic Glasgow, iar ca repertoriu de alte galerii ale unor cluburi de top din toată lumea.
Dar trăirile oamenilor nu se limitează la culorile unui club. Ci, de multe ori, se îndreaptă către un anumit jucător care și-a pus amprenta asupra performanțelor realizate. Jucătorul care a generat cele mai aprinse sentimente în rândul suporterilor a fost, fără niciun dubiu, argentinianul Diego Armando Maradona.
A trecut un an fără Maradona
25 noiembrie 2020 este una dintre cele mai negre zile pentru fanii fotbalului mondial. La 3 zile după ce suferise o operație pe creier pentru eliminarea unui cheag de sânge, Diego Armando Maradona se stingea în casa sa din apropiere de Buenos Aires, într-un anonimat și o liniște care nu aveau nimic în comun cu personalitatea tumultuoasă a celebrului fotbalist.
Toată lumea cunoaște performanțele sportive obținute de Maradona cu echipa Argentinei. Sau cu echipele de club la care a activat: Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla sau Newell’s Old Boys. Dincolo de acestea, „El Pibe D’Oro” sau „Butoiașul atomic”, cum a fost alintat, a reușit să rămână un personaj până la sfârșitul vieții. Neortodox și de necontrolat, Maradona și-a trăit viața cu intensitate, a făcut abuzuri și a comis gafe, dar toate i-au fost iertate pentru talentul și, uneori, naivitatea sa.
Indiferent de sensul în care a curs viața sa, trăirile acestuia, momentele magice din teren și chiar stilul de viață au fost și sunt cântate de milioane de oameni.
„La mano de Dios” – melodia în care celebrul fotbalist s-a recunoscut
Această melodie a fost cântată de Rodrigo Bueno, un interpret de cuarteto. Un gen muzical foarte îndrăgit în regiunea Cordoba din Argentina. Cântecul parcurge traseul lui Maradona către celebritate, dar are ca plecare celebrul gol pe care argentinianul l-a marcat în poarta Angliei în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal din 1986. Titlul cântecului vine de la justificarea lui Maradona pentru hențul făcut: „Puțin cu capul lui Maradona și puțin cu mâna lui Dumnezeu”.
Într-o emisiune TV pe care Maradona o găzduia în 2005, a recunoscut că acesta este cântecul care îl reprezintă cel mai bine. Mai mult, în cadrul aceleiași emisiuni, a cântat el însuși piesa.
„Y dale alegria a mi corazon”, de Roberto Fito Paez
Meciul cu Anglia de la Mondialul din 1986 a fost capodopera fotbalistică a lui Diego. El nu putea să lase controversele legate de primul gol din meci să arunce o umbră asupra prestației Argentinei. În minutul 55 al meciului, Maradona a alergat 55 de metri în 10 secunde, a driblat 5 adversari și l-a executat pe englezul Shilton pentru ceea ce avea să fie numit „Golul secolului”.
Câștigarea titlului mondial în Mexic a venit într-un moment crucial pentru argentinieni. Cu un an înainte, instanțele argentiniene reușiseră trimiterea în judecată a comandanților Juntei Militare acuzați de crime împotriva umanității, iar țara reușea să scape dintr-o criză de hiperinflație. Cântecul lui Paez, „Y dale alegria a mi corazon” (Give Joy To My Heart sau Dă bucurie inimii mele), a reușit să surprindă perfect starea de spirit a argentinienilor.
„Maradona”, de Andres Calamaro
Andres Calamaro este un cântăreț argentinian de rock care a avut privilegiul de a-l cunoaște pe Maradona la un eveniment unde a fost invitat de naționala Argentinei. Cântecul ni-l prezintă pe Maradona așa cum l-a perceput muzicianul: „puțin șmecher, puțin domn și un visător”.
Profund afectat de moartea starului argentinian, Calamaro a afirmat că nu va schimba nimic din acest cântec pentru că Diego l-a aprobat, i-a mulțumit și a dedicat melodia fiicelor sale. Nu mai este nimic de adăugat după primele versuri:
„Maradona nu este orice persoană
Este un om lipit de o minge de piele
Are darul ceresc de a lovi mingea foarte bine
Este un războinic
Este un înger și se văd aripile lui frânte…”
Maradona a trăit cea mai frumoasă poveste la Napoli
În 1982, transferul lui Maradona la Barcelona pentru 5 milioane de lire sterline a însemnat un record mondial care avea să fie depășit tot de el în 1984, când s-a transferat la Napoli pentru 6,9 milioane de lire sterline. Surprinzătoare pentru mulți, mutarea s-a dovedit câștigătoare pentru argentinian care, în cei 7 ani petrecuți pe Stadio San Paolo (actualmente Diego Armando Maradona) a câștigat recunoașterea internațională (2 titluri și Cupa UEFA cu Napoli și titlul mondial cu Argentina).
Maradona s-a simțit ca acasă la Napoli, după cum reiese și din prima strofă a imnului „La favola piu bella” (Cea mai frumoasă poveste), pe care Emilio Campasio l-a compus după ce, în 1987, Napoli a câștigat primul titlu din istorie. Prima strofă i-a fost rezervată lui Diego, care a și interpretat-o la Crăciunul din acel an:
„Am venit de departe, aici e casa mea,
Te știam deja Napoli, a doua mea mamă.
Îți mulțumesc că m-ai numit fiu acum că sunt aproape de tine,
Mulțumesc pentru tot binele pe care mi-l dorești.”
„O mamma mamma mamma” este un cântec pe care tribunele din Napoli i l-au cântat frecvent lui Maradona: „ O mama, mama, mama, știi de ce-mi bate inima?/ L-am văzut pe Maradona. Oh, mamă, sunt îndrăgostit.”. În „Maradona è meglio ‘e Pelé”, compozitorul Enzo Romano, pe lângă înțepătura la adresa eternului rival Pele, vorbește despre speranțele napoletanilor: „Maradona, acum că ești aici, te rog șterge toată rușinea despre acest oraș…Maradona nu poți da greș. Pentru noi ești frate, tată și mamă. Maradona, suntem în mâinile tale.”
„Ai fost prima mea iubire, prima și ultima vei fi pentru mine” este un alt omagiu adus de fanii lui Napoli zeului lor, pe o veche melodie napoletană, „O Surdato ‘Nnamurato”. Alte cântece dedicate lui Maradona de tifosii din sudul Italiei sunt: „Forza Magico Diego”, „Tango de Maradona”, „Maradona non perdona”, „Arriva Dieguito”, „Tu fuoriclasse”, „E’ Maradona”, „Vulimm’ ’o gol ’e Marado”, „Nuje tenimm’ a Maradona”, „Maradona tango”, „Diego Armando Maradona 1990”, „Dieguito tango”.
Și brazilienii l-au omagiat pe „inamicul public numărul 1”
Magia din glezna stângă a lui Maradona a fascinat toți iubitorii fotbalului, fani și adversari deopotrivă. Abilitatea lui incontestabilă, personalitatea efervescentă, dar și modul în care s-a pus în slujba fotbalului argentinian au trezit admirația și respectul adversarilor. Nu este de mirare că și cântăreții brazilieni i-au dedicat lui Maradona versuri, deși rivalitatea dintre țările lor este una arhicunoscută. Versurile din piesa „Maradona” scrisă de Mau Mau îl descriu foarte bine pe fotbalistul Diego Armando Maradona: „Când intră pe teren în tricoul acela, aduce cu el sufletul și inima.”
Viața e o tombolă, atât noaptea cât și ziua
S-au scris mii de cronici despre Diego Armando Maradona, s-au scris cărți și biografii. Dar, până la urmă, cel mai bine l-au surprins tot niște artiști extravaganți ca el, regizorul Emir Kusturica și cei de la Manu Chao în melodia „La Vida Tombola”:
„Viața este o tombolă
Atât noaptea, cât și ziua
Viața este o tombolă
Și merge înainte
Dacă aș fi Maradona
Aș trăi la fel ca el
Pentru că lumea este o minge
În care noi trăim.”