NetBet Blog Romania

Legendele pokerului: Tony G. De la highstakes la politică

Antanas Guoga, cunoscut drept Tony G este unul dintre cei mai controversați jucători de poker din lume. Cu o personalitate complexă și extrem de versatilă, australianul de origine lituaniană are o mulțime de proiecte. Este om de afaceri, politician, filantrop și un jucător de poker cu o prezență constantă în cercul gamblerilor legendari. Acesta a jucat adesea în compania lui Phil Hellmuth, Phil Ivey, Daniel Negreanu sau Doyle Brunson.

De la Cubul lui Rubik la poker

Antanas Guoga s-a născut în Lituania, dar mama sa a emigrat încă din perioada comunistă în Australia. Tony G a povestit în interviuri că a fost despărțit de ea timp de 5 ani, și abia după intervenția fundației Crucea Roșie a reușit să ajungă și el în țara de la antipozi. În perioada pe care a petrecut-o în Lituania a locuit cu diferite rude și s-a remarcat când, la 11 ani, a devenit campionul național la rubik’s cube. A abandonat însă acest joc în favoarea șahului și pokerului, jocuri pe care le juca în familie. A urmat studiile liceale și a avut mai multe slujbe la spălătorii auto sau în ateliere mecanice, dar a terminat și un colegiu și a obținut o diplomă în Contabilitate și Finanțe. A început să joace poker din ce în ce mai mult și pentru a-și îmbunătăți jocul, s-a mutat în Europa.

Providențialul an 2002

Primele câștiguri semnificative au venit pentru Tony G în anul 2002, pe când locuia în Austria. Jucătorul își amintește că deși avusese câteva rezultate pozitive în WSOP, dispunea de un capital scăzut și era obligat să câștige pentru a merge mai departe. Din fericire pentru el, a câșigat câteva evenimente și s-a clasat al II-lea într-un turneu care i-a adus un câștig însemnat, 45 de mii de euro. Tony G a fost foarte inspirat și a investit cea mai mare parte a banilor în PokerNews, o rețea de știri din domeniu care mai apoi a avut o foarte mare dezvoltare și care i-a asigurat câștiguri semnificative.

„On your bike!”

Una din expresiile preferate ale lui Tony când câștiga un all-in la masa de poker

Câștiguri și controverse

În anii următori, începând din 2003 și până în 2012, Tony G s-a clasat de mai multe ori printre cei mai buni jucători de poker din lume la diferite turnee mondiale desfășurate în special în Europa, dar și în alte părți ale lumii. Printre câștiguri se poate menționa locul 2 la WPT Grand Prix de Paris în anul 2004, și locul I la ediția inaugurală a Asian Poker Tour, care a avut loc în anul 2006 în Singapore. Pentru rezultatele sale în anul 2009 Tony G a fost inclus în 2009 în Australian Poker Hall of Fame. Anul următor, în 2010, și-a lărgit aria de interes și a înființat la Vilnius Federația Lituaniană de Poker.

Tony G este și unul dintre jucătorii obișnuiți ai partidelor televizate sau transmise live pe diferite platforme media. Jocul său în cele mai multe partide a fost agresiv și adesea a câștigat prin metode de intimidare a adversarilor. Atitudinea sa a dus la numeroase controverse verbale și jucătorul a trebuit să recunoască și că a mințit la una dintre partidele împotriva lui Phil Hellmuth.

„Bineînțeles că l-am mințit pe Hellmuth. E poker”

Această atitudine i-a adus numeroase critici. Cu toate acestea, publicul a răspuns pozitiv la prezența lui Tony G în fața camerelor de filmare. Astfel, jucătorul a adunat în jurul său mai mulți admiratori.

Cariera politică și cauzele pe care le-a susținut

Cu toate că era foarte implicat în lumea pokerului, Tony G a urmat și o carieră politică. În perioada 2014-2019 Antanas Guoga a fost membru al Parlamentului European din partea partidului Mișcarea Liberală. Ba chiar a devenit liderul partidului pentru o scurtă perioadă. După mai multe critici din partea membrilor partidului, Tony G a părăsit Mișcarea Liberală în 2016. În 2019 Gouga a încercat să obțină un nou loc în Parlamentul European dar partidul pe care l-a reprezentat, Lithuanian Centre Party, a obținut doar 5,13% din voturile lituanienilor și nu a putut trimite nici un europarlamentar la Bruxelles.

În timpul mandatului său, Antanas Guoga, alias Tony G, a fost unul dintre politicienii care au vorbit adesea despre egalitatea în drepturi a consumatorilor din Uniunea Europeană și a susținut crearea unei piețe unice digitale. De asemenea, Tony G a cerut condiții mai bune pentru întreprinderile europene din sectorul tehnologiei și a cerut reducerea birocrației.

Susținător al educației antreprenoriale

Fiind el însuși un antreprenor, Tony G a dezvoltat și susținut mai multe programe pentru tinerii din țara sa. În anul 2016 acesta a lansat mișcarea Coder Dojo din Lituania, care încurajează tinerii cu vârste între 7 și 17 ani să învețe și să dezvolte limbaje de programare. În perioada 2015-2018 a organizat și cel mai mare eveniment dedicat Tehnologiei Informației (TIC) din zona Baltică. În anul 2018 la întâlniri au participat 15.000 de persoane. Tony G a declarat în mai multe ocazii că trebuie dezvoltate noi domenii legate de tehnologie, care să permită crearea de locuri de muncă valoroase și o reformă profundă în modul de viață european.

Își găsește timp și pentru cei șase copii

Tony G are foarte multe angajamente, dar cu toate acestea reușește să petreacă suficient timp și cu familia. Tony G este căsătorit cu un fost model și împreună au trei copii. Din alte relații sentimentale Tony G mai are trei copii. Într-un interviu recent, jucătorul vorbește despre faptul că preferă să-și petreacă timpul cu familia. Pokerul este doar un hobby. El îi incurajază și pe alți jucători la început de drum să își găsească și alte interese în afară de poker pentru a avea o viață plină de satisfacție.

Exit mobile version