Dacă te întrebi cine este cel mai cunoscut jucător de poker din lume, răspunsul este probabil Daniel Negreanu.
Canadianul de origine română se remarcă prin stilul său aparte. În lumea pokerului, cei mai mulți gambleri afișează o atitudine concentrată sau detașată. Nu și Daniel Negreanu, care este volubil și mereu bine dispus. Personalitatea jovială, talentul și dorința de a fi cel mai bun i-au asigurat succesul pe termen lung.
Campion fără diplomă de Bacalaureat
Daniel Negreanu s-a născut în Toronto, în 25 iulie 1974, în familia emigranților români Ana și Constantin, care s-au stabilit în Canada în 1967. De-a lugul timpului a vorbit adesea despre familia sa care, după propriile-i spuse, i-a oferit multă iubire și i-a permis să-și aleagă singur drumul în viață. Din ce își amintește, în copilărie era „șmecher” și puțin interesat de școală. A urmat cursurile primare și gimnaziale, dar mai apoi a preferat să petreacă timpul în sala de jocuri din apropierea liceului unde ar fi trebuit să învețe. La vremea aceea, la 15 ani, pasiunea sa se îndrepta spre billiard. Prietenii cu care juca billiard l-au învățat și poker. Jocul a început să-l pasioneze și a început să-l studieze tot mai mult.
A făcut pasul spre cazinourile locale și a renunțat la studii chiar dacă mama lui nu a fost de acord cu acest lucru. Negreanu își amintește că tatăl său a avut mereu încredere în el, dar mama i-a devenit susținătoare abia după ce a început să câștige din acest joc. Într-un interviu a declarat că mama sa a fost impresionată de performanțele sale abia după ce a cumpărat o casă și o mașină cu bani câștigați din poker.
Viva Las Vegas
Succesul nu a venit ușor pentru Daniel Negreanu, deși se simțea cel mai bun jucător din lume și a plecat la 21 de ani să cucerească tot ce se putea la mesele de joc din Las Vegas. Acolo a simțit însă pe propria piele ce înseamnă eșecul. Cu toate că de mai multe ori a fost nevoit să se întoarcă în Canada fără un ban în buzunar, s-a ambiționat și a învățat mai mult despre poker și în special despre psihologia adversarilor și controlul propriilor emoții.
Jocul său s-a perfecționat după numeroase partide și după multe ore de antrenament, iar în anul 1997 a reușit să câștige două turnee într-o serie Foxwoods.
Un șir de victorii
Rezultatele i-au anunțat numele pe scena marilor circuite de poker, iar următorii ani au adus confirmarea și faima pentru Daniel Negreanu. Mai întâi, în 1998 a reușit prima sa clasare în bani într-un turneu World Series Of Poker. A fost un loc 1 direct, a fost prima lui brățară de aur câștigată, stabilind un record de cel mai tânăr campion WSOP. Recordul a durat până în 2004.
Seria câștigurilor a continuat, iar în anul următor Negreanu a mai câștigat două titluri la World Poker Tour (WPT) și alte două brățări WSOP, după ce a ajuns la 11 mese finale!
În acei ani a devenit faimoasă și porecla lui „Kid Poker”, prin care se identifică și azi, chiar dacă anii au trecut ca pentru toată lumea.
2004 – un an de referință
De câte ori a fost întrebat despre performanța de care este cel mai mândru, Negreanu s-a referit la anul 2004, atunci când a câștigat clasamentele 2004 WSOP Player the Year și WPT Player of the Year (2004-2005).
Marile realizări au fost o brățară WSOP, titlul în Main Eventul WPT din Atlantic City pentru 1.117.000 de dolari titlul în Main Eventul WPT Five Diamond World Poker Classic pentru 1.770.000 de dolari.
Victoriile i-au consolidat cariera lui Negreanu și au contribuit la formarea unei legende în poker. Iar succesele lui se întind deja pe parcursul a trei decenii, fără a ține cont că tocmai am trecut de 2020.
Daniel Negreanu este de 20 de ani în top 3 cei mai mari câștigători din turnee de poker live. Conform celui mai complex site de statistică din poker, The Hendon Mob, Negreanu are astăzi premii de peste 42 de milioane de dolari.
Tactica de joc a lui Daniel Negreanu
Jucătorul de origine română a reușit să se facă mereu remarcat și prin apariții în diferite emisiuni, interviuri și podcasturi. În 2014 a fost lansat și un documentar despre viața lui, intitulat „Kid Poker”, care s-a bucurat de succes. De asemenea, Daniel Negreanu a lansat și un vlog unde vorbește despre poker și despre experiența sa. Acesta recunoaște că se simte în largul lui în lumina reflectoarelor și vorbește cu ușurință despre abilitățile sale.
Cum să „citești” adversarul
Daniel Negreau este recunoscut pentru abilitățile sale extraordinare de a „citi” adversarul. Acesta a declarat în mai multe rânduri că la începutul carierei sale, s-a concentrat pe acest aspect.
„An după an, adunam date despre jucători și depre modul în care reacționau în situații limită”
Într-un interviu recent, acesta a declarat că urmărește în continuare partide de poker și că are o listă cu gesturile (tells) care îi trădează pe jucători.
Ce trebuie să înveți despre poker
Pe lângă „citirea” adversarilor, Daniel Negreanu a enumerat și alte aspecte ce nu trebuie neglijate de un jucător profesionist. În opinia lui, în primul rând trebuie învățate lucrurile fundamentale despre acest joc. Partea matematică, tiparele, schemele de joc și procentele de câștig pe care le are fiecare mână ce poate fi jucată. Mai apoi, un jucător bun trebuie să se disciplineze pentru a avea succes, în ciuda tentațiilor.
Pledoarie pentru un stil de viață sănătos
Daniel Negreanu vorbește despre jucătorul de poker ca despre un sportiv. Acesta recunoaște că în tinerețe a dus o viață destul de dezordonată și și-a dorit să schimbe acest lucru. El a declarat că face sport cu regularitate și joacă fotbal și golf. De asemenea, este vegan convins. La nunta sa cu Amanda Leatherman, în mai 2019, a servit un meniu fără produse de origine animală.
Cel mai comunicativ jucător de poker vorbește bine limba română. A fost de mai multe ori în țară și recunoaște că îi place salata de vinete (fără maioneză) și mămăliga. Despre pokerul din România, Daniel Negreanu spune că este din ce în ce mai valoros.