Supranumit „The Godfather of Poker” și alintat de întreaga comunitate „Texas Dolly”, Doyle Brunson a luat parte, în lunga sa carieră, la numeroase partide epice din istoria acestui joc de cărți. Timp de mai bine de 50 de ani acesta a fost jucător profesionist de poker. A câștigat tot ce se poate câștiga în acest joc: bani, glorie și toate titlurile puse în joc. Chiar de mai multe ori! Doyle Brunson este autorul mai multor cărți despre poker, inclusiv „Super System”, cea care stă la baza oricărei strategii de Texas Hold’em. Doyle a cucerit 10 brățări WSOP de-a lungul timpului, iar numele lui se regăsește din 1988 în Poker Hall of Fame. Imaginea lui inconfundabilă, cu zâmbetul viclean sub o pălărie de texan la o masă de joc, este esența, sufletul celui mai cunoscut joc de cărți din lume.
Povestea lui Doyle Brunson
Doyle Brunson este originar din Texas, statul în care a urmat școala. Acesta a fost un tânăr obișnuit care a început să joace poker în anii studenției. În acea perioadă Doyle Brunson se gândea în special la o carieră în baschet. A stârnit interesul multor echipe, dar a fost nevoit să renunțe la sport din cauza unei accidentări la genunchi. După accidentare și-a încheiat școala și s-a angajat ca dealer de mașini.
Alegeri inspirate și periculoase
În prima zi de lucru, Doyle Brunson a fost invitat la un joc de poker unde a câștigat mai mult decât salariul pentru o lună. Tânărul și-a dat seama de abilitățile pe care le are și în scurt timp a renunțat la serviciu pentru a juca jocuri de cărți. Alegerea sa s-a dovedit inspirată, dar la acea vreme a fost și una deosebit de periculoasă. Doyle a început să cutreiere, alături de Amarillo Slim și Sailor Roberts, barurile din Texas, Oklahoma și Louisiana și să ia parte la partide ilegale de poker.
„Un bărbat cu bani nu este un adversar pentru un bărbat cu o misiune”
Partide ilegale de poker
În tot felul de locuri și în tot felul de jocuri, întâlnea amatori de toate felurile. Uneori, avea în față grupuri întregi de gangsteri sau personaje certate cu legea. Spiritele se încingeau, iar jocul se încheia adesea violent. În cărțile sale legendarul Doyle a povestit că de mai multe ori a fost bătut sau chiar amenițat cu arma. De fiecare dată a scăpat cu viață. După șase ani de viață periculoasă alături de Slim și Roberts, a ajuns pentru prima dată în Las Vegas.
„Pokerul este război. Dar oamenii pretind că este un joc”
La masa de joc, alături de prietenii săi, a pierdut toți banii pe care îi avea, o sumă de șase cifre. Eșecul avea să îi ducă pe drumuri diferite, dar au rămas prieteni. Doyle Brunson a rămas în Las Vegas și a început cariera de jucător profesionist de poker, unde a luat parte la World Series of Poker și a jucat aproape an de an în Main Event, începând cu anul 1970.
Magicianul care a explicat iluzia
În 1978 Doyle Brunson a publicat cartea Super System, o carte despre care mulți spun că a transformat jocul de poker. Jucătorii obișnuiți au avut posibilitatea să vadă cu această ocazie felul în care joacă un jucător profesionist. După apariție chiar autorul a recunoscut că a plătit destul de scump divulgarea „secretelor”. Aceasta nu a fost singura carte publicată de legendarul jucător de poker. Tot Doyle Brunson a semnat și cartea „Poker Wisdom of a Champion”. De alfel Doyle este adesea citat, uneori chiar fără legătură cu poker-ul, deoarece zicerile sale sunt considerate de multe persoane vorbe de duh.
„Eșecurile noastre trebuie să ne învețe, nu să ne îngroape”
No Limit Texas Hold’em
Popularizarea jocului Texas Hold’em, cea mai cunoscută versiune de poker în ziua de azi, îi este atribuită lui Doyle Brunson. În acest joc, la începutul fiecărei mâini, jucătorii primesc câte două cărți cu fața în jos iar dealer-ul pune pe masa alte cinci cărți comune tuturor participanților. Hold’em a prins teren mai apoi în mediul virtual, unde au apărut numeroase siteuri de poker online.
Interesant în acest joc este și faptul că miza poate fi decisă după fiecare mână. Legendarul Doyle Brunson a rezumat farmecul acestui joc. „Cheia pentru Hold’em este să pui jucătorul să decidă o dată pentru toate jetoanele sale”.
„Mâna Doyle Brunson”
Texas Dolly nu și-a legat numele doar de un sistem de joc, ci și de o combinație de cărți. În lumea întreagă, 10-2 este supranumită „mâna Doyle Brunson”, deoarece aceasta a fost mâna norocoasă în două finale consecutive ale WSOP. Finalele din 1996 și 1997, ambele câștigate de Brunson.
Doyle și norocul
Jucătorul profesionist de poker Doyle Brunson a fost adesea considerat norocos, dar privind la viața sa, mai ales cea personală, putem vedea că acesta nu a fost ocolit de probleme. De-a lungul vieții a fost diagnosticat de mai multe ori cu cancer și a urmat diferite tratamente. A învins boala și a construit o afacere dintr-un joc periculos, pe care l-a tratat însă ca pe o profesie. În ceea ce privește norocul, acesta a spus: „Toată lumea are noroc din când în când, dar nimeni nu are noroc constant”. În viață, la fel ca într-un joc de poker, important este să știi să joci cărțile care îți vin, nu pe cele mai bune.
„Văd acum care sunt lucrurile importante din viața mea și îmi dau seama că acestea nu au nimic de a face cu ceea ce trebuie să fac în viață”