Este sau nu pokerul un joc de noroc? Eterna dezbatere nu va avea un răspuns în acest articol. Dar azi ne propunem să facem o listă cu cei mai buni cinci jucători care au dovedit că fără skill, nu ai ce căuta la masa de joc.
Uite cum arată lista noastră cu cei mai buni cinci jucători de poker de până acum.
Spoiler alert: Dan Bilzerian nu este printre ei 😉
1. Phil Ivey
Să spui că Ivey este doar un „jucător de poker” e ca și când ai spune că un Ferrari este doar o mașină.
Privirea pătrunzătoare, rapiditatea în decizii, expresia rece și calmă, compoziția calculată, toate îl transformă pe Ivey într-un predator. Din momentul în care ia loc la masa ta de poker, devii o țintă.
Pe Youtube sunt sute, poate mii, de clipuri în care Phil pur și simplu își hipnotizează rivalii. Îi citește ca pe niște cărți deschise și îi domină în confruntări în care lupta a trecut de mult în sfera psihologică. Orice înregistrare sau relatare a unei mâini pe care o joacă el într-un colț de lume este analizată de o mare comunitate de jucători.
Ivey este și un bad-boy în lumea jocurilor de noroc, având pe rol un proces celebru cu Borgata Casino care durează de aproape un deceniu. Sunt 10 milioane de dolari în joc, Ivey fiind acuzat că ar fi câștigat fraudulos suma la baccarat, printr-o metodă ingenioasă de a trișa.
Palmares? Sigur: Ivey are 10 brățări World Series of Poker și, la momentul scrierii articolului, trecuse de 28 de milioane de dolari câștigați în premii din turnee live. 7 din acele titluri WSOP au venit în anii 2000, perioada cea mai competitivă a pokerului de până acum.
Not bad, mai ales pentru un jucător care este foarte mult centrat pe jocul de cash, nu neapărat pe turnee.
2. Stu Ungar
De la primele turnee de poker organizate în ce era încă Vestul Sălbatic, până în epoca Online Poker, există o figură care transcende toate perioadele jocului. Un nume care se impune în cultura pokerului ca fiind, poate, cel mai mare jucător care a existat vreodată.
Stu Ungar, Stuey, The Kid, este o icoană în cultura pokerului. A pornit de la zero, a ars etapele și a câștigat tot ce se putea (de mai multe ori). Și s-a stins la 45 de ani, într-un final inevitabil, pe care prietenii lui l-au anticipat dar la care au asistat neputincioși. „Toți ne simțeam groaznic, dar nu eram surprinși”, mărturisea Doyle Brunson, la rândul lui o legendă a jocului.
Stu Ungar este unul din cei doi jucători de poker ai lumii care să fi câștigat de 3 ori Main Eventul WSOP, cel mai renumit turneu de poker din lume, în 1980, 1981 și 1997. Celălalt jucător este Johnny Moss, care însă s-a impus în primele ediții, când numărul de participanți era mult mai scăzut (1970, 1971 și 1974).
Newyorkezul a fost o inspirație nu numai în lumea pokerului. În 2003 a apărut filmul „High Roller: The Stu Ungar Story”, sau „Stuey”. De asemenea, în 2005 a fost publicată biografia lui și în 2006 ESPN a realizat un documentar distins cu premiul Emmy.
3. Daniel Negreanu
Multă lume consideră că Negreanu ar trebui să fie în fruntea acestei liste. Probabil că dacă ai lua oameni la întâmplare pe stradă și i-ai întreba dacă pot numi un jucător de poker cunoscut, atunci „Daniel Negreanu” ar fi, fără dubiu, cel mai întâlnit răspuns.
Canadianul de origine română și-a câștigat devreme faima, astfel că porecla „Kid Poker” încă îl caracterizează. Ca să ajungi un jucător excepțional de poker, îți trebuie, fără discuție, anumite calități. Dispoziția de a învăța, de a te perfecționa, de a te adapta, este una din ele, iar Negreanu a excelat de-a lungul timpului la acest capitol. Revoluția pokerului online a început când el se afirma în pokerul live. Dacă mulți „lupi bătrâni” au desconsiderat jocul de poker pe internet, Negreanu a îmbrățișat tendința și a devenit cea mai vocală voce a industriei pentru un deceniu, ținând pasul cu noua generație.
Astăzi, Negreanu numără 6 brățări WSOP și se află în top 3 jucători cu cele mai mari câștiguri din poker, având peste 48 de milioane de dolari.
4. Doyle Brunson
Cine nu a văzut filme cu partide de poker jucate cu pistolul pe masă sau filme western cu jafuri date pe cazinourile plutitoare de pe râul Mississippi… Cine nu a auzit de vremurile partidelor în care puteai ajunge să joci pentru viața ta și nu mai conta ce mână aveai, conta dacă ieșeai pe picioare de la masa de joc… Noi toți am văzut filme, dar Doyle Brunson a trăit vremurile acelea! Și a fost în centrul acțiunii.
„Texas Dolly” a scris – la propriu și la figurat – cartea pokerului. Supersistemul lui a pus bazele strategiilor moderne de Texas Hold’em, iar amintirile lui sunt o inestimabilă sursă de informare despre istoria neștiută a jocului de poker în America secolului trecut. Doyle este și azi o inspirație pentru toți jucătorii profesioniști de poker.
Iar cele 10 brățări WSOP câștigate de-a lungul vieții încă îl păstrează în Top 5 cei mai prolifici jucători de turnee la Mondialul de Poker.
5. Phil Hellmuth
Pe cât de prolific, pe atât de contestat, într-o disciplină sportivă bazată pe rezultate, Phil Hellmuth ar fi în fruntea acestei liste, datorită celor 15 brățări WSOP avute în palmares. Nu se întâmplă așa pentru că pokerul este un rar domeniu în care rezultatele nu sunt tot ceea ce contează. Iar să îl neglijăm pe Hellmuth ar fi o greșeală chiar mai mare decât să îl catalogăm drept cel mai bun jucător din istorie.
Personalitatea lui, atitudinea lui sfidătoare și superioară, vanitatea și cursa lui disperată de a câștiga admirația comunității i-au adus porecla „The Poker Brat”, „Nesimțitul Pokerului” în traducere liberă. Internetul e plin de scandalurile pe care le-a făcut la masa de joc, izbucnind în repetate rânduri în care adversarii lui au adoptat strategii pe care el nu le considera corecte.
Însă, pe cât este de „nesimțit” în treburile pokerului, pe atât de mare sufletist este Hellmuth în viața personală, unde nu ezită niciodată să arate cât este de mândru de soția sa și de copiii lor. De asemenea, este o prezență destul de întâlnită la evenimente caritabile și punctează bine și la alte capitole sociale.
Ei bine, cam asta a fost lista noastră cu cei mai buni jucători de poker de până acum. Încheiem aici clasamentul nostru cât se poate de lipsit de obiectivitate, nu înainte de a te invita să comentezi subiectul cu noi pe Facebook sau pe Instagram.